Schokkend van je slechte gewoontes af

In de vorige aflevering van CampusTalk zagen we een experiment met een armband die je met 340 volt zware schokken van je slechte gewoontes afhelpt. Het lijkt een bijzondere methode, maar het is niet zo nieuw als je zou denken. Door de decennia heen is het toedienen van elektrische schokken vaker gebruikt om de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van mensen te beïnvloeden, niet zelden omgeven met controverse.

Shocktherapie wordt ook wel Electro Convulsie Therapie (ECT) genoemd en werd in 1939 voor het eerst in Nederland geïntroduceerd door J.A.J. Barnhoorn, een directeur van een psychiatrische inrichting in Heiloo. De behandeling was bedoeld om mensen met psychische problemen te genezen. Patiënten kregen zware schokken toegediend en zouden zo van hun klachten af moeten komen. Ook werd shocktherapie gebruikt als spierverslapper.

Eén van de eerste vormen van ECT, in Italië. (bron: guts and gore)
Eén van de eerste vormen van ECT, in Italië. (bron: guts and gore)

PTSS
Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog werd shocktherapie gebruikt om veteranen met PTSS te behandelen. Militairen kwamen soms met zeer zware trauma’s van het slagveld af en belandden dan in diepe depressies of psychoses. Op dat moment was de aandoening PTSS echter nog niet als zodanig bekend en dus werden de veteranen bestempeld als ‘aanstellers’. Ze werden weggestopt in psychiatrische inrichtingen en kregen daar zware shocktherapie toegediend.

Twijfels
Aan de werking van ECT is vaak getwijfeld. In de jaren zestig kreeg de behandeling een slechte naam omdat het ook gebruikt zou worden om lastige patiënten te dwingen tot bepaald gedrag. In de film One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) krijgt de opstandige psychiatrische patiënt Randle P. McMurphy (gespeeld door Jack Nicholson) zo’n ECT-behandeling:

De laatste jaren mag shocktherapie alleen nog worden toegepast bij ernstig depressieve patiënten. Bij een depressie bestaat er namelijk een verstoring in de chemische stofjes in de hersenen en een korte elektrische schok zou deze balans kunnen herstellen. Dit is echter nog niet onomstotelijk bewezen. Regisseuse Saskia Gubbels maakte de documentaire 0,8 Ampère Geluk, over een aantal zwaar depressieve patiënten die ECT als laatste hoop zien. De documentaire kan je hier terugzien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.