Tuinieren in de lucht, op stro of in een wasmachine

Paprika’s, komkommer, sla, tomaten. We eten het als het goed is elke dag. Meestal uit de kassen van het Westland of van het platteland bij boer Geert. Maar we kunnen natuurlijk zelf in onze steden ook gewoon onze groeten bouwen. Het kan zelfs in leegstand. Want daar hebben we een hoop van. Leegstand.

Volgens Wikipedia is stadslandbouw het telen, oogsten en afzetten van voedsel in en nabij een stad. Het gaat hierbij niet enkel over het verbouwen van groenten en fruit, maar ook over het houden van vee en het kweken van vis voor consumptie. Maar welke vormen van stadslandbouw zijn er? Hier een paar:

 Volksgarden

Naamloos
Omega Garden

In de uitzending van CampusTalk hebben we het gehad over de Volksgarden Supra. In de Volksgarden Supra wordt groente gekweekt zoals sla, kruiden en zelfs paprika’s en tomaten. Hoe werkt dit apparaat? Plantenzaden die na anderhalve week zijn ontkiemd worden in de houders van de Volksgarden geplaatst. De motor van het apparaat zorgt ervoor dat de plantjes in een uur rond worden gedraaid door een bak met water en voedingsstoffen. Alle plantjes groeien naar het licht dat in het midden van de trommel zit. Niet alleen rechtop maar ook ondersteboven. Al na 1 week zijn de planten zichtbaar gegroeid. En na drie weken zijn sommige slakroppen zelfs al klaar om geoogst te worden. In de vierde week beginnen de eerste tomatenplanten te bloeien. Ter vergelijking: in een normale omgeving heeft een tomaat 12 weken nodig om tot bloei te komen. Na zes weken zijn de tomaten klaar om geoogst en opgegeten te worden.

 

Strobaal Moestuin

Het is de ideale manier om op een plat dak lichtgewicht, gemakkelijk en goedkoop een moestuin te beginnen. Eén strobaal heeft een volume van een kwart kubieke meter en een oppervlak van een halve vierkante meter. Strobalen wegen 10 á 20 kilo. Dit gewicht maakt ze makkelijk te plaatsen en geschikt voor de meeste platte daken. Een Plantenbak en tuinaarde is niet meer nodig. Dat maakt je moestuin makkelijk aan te leggen. Ga maar na wat het kost in tijd en geld om plantenbakken op maat te maken en ze te vullen met tuinaarde of hydrokorrels. Kortom: Strobaal moestuin is effectief, goedkoop en handig.

De FogPonic

Verticaal tuinieren is ook dit jaar weer een hot topic, logisch want tuinieren in de hoogte geeft je simpelweg meer groen per vierkante meter! de FogPonic. Gemaakt door studio Vakant Design uit Hamburg is dit een zo genoemd “fogponic” beplantingssysteem die zo goed als zelfvoorzienend is. Een mooi alternatief voor als je geen zin hebt om zelf een verticale tuin te maken, en uiteraard perfect voor op je balkon of kleine woonkamer! Bijkomend voordeel is dat de Fogger ook de lucht goed zuivert, er komt een fijne damp uit de bovenkant van het systeem. De fogger is gemaakt van keramiek, hout, neoprene en aluminium: licht en grotendeels duurzaam materiaal

https://www.youtube.com/watch?v=Iff7Gyqbk58

Ben je benieuwd naar de uitzending van afgelopen week van CampusTalk. Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.