Utrechter geeft jongeren een stem in de VN

Zeven miljard mensen op aarde en de vertegenwoordiging voor die mensen komt vooral bijeen in de Verenigde Naties. Een enorme organisatie waar uiteindelijk 193 mensen de knoop doorhakken bij thema’s die de hele wereld aangaan. Maar worden die zeven miljard mensen op de wereld wel goed vertegenwoordigd?

10959121_10152507577276371_8064848402813515104_o

 

Daar zijn flink wat vraagtekens bij te zetten. “Heel veel landen bij de Verenigde Naties zien de waarde van jongeren niet”, vertelt de jongerenvertegenwoordiger van Nederland, Saya Abdullah. Dat is niet raar, want bij de Verenigde Naties zitten vooral afgevaardigden die een soort politieke of diplomatieke erefunctie hebben gekregen. De gemiddelde leeftijd van die afgevaardigden ligt hierdoor nogal hoog. Uit de door ons bekende cijfers blijkt dat die leeftijd ongeveer 59 jaar is. Uiteraard opereren zij wel met de politiek van hun afvaardigende land in het achterhoofd, maar dit vergroot over het algemeen de sympathie naar jongeren niet. Die jongeren zijn echter wel een hele grote groep op de wereld, ongeveer de helft van de wereldbevolking is 29 jaar of jonger. Dat komt dus neer op meer dan 3.650.000.000 mensen die door vertegenwoordigers van meer dan dubbel zo oud vertegenwoordigd worden.

 

“Er zijn ook landen zonder jongerendelegatie”, vervolgt de jongerenvertegenwoordiger. Maar als je geen jongerendelegatie hebt, dan neem je toch eigenlijk de jeugd niet serieus. “Ik denk dat jongeren veel ervaring meenemen naar de VN. Jongerenvertegenwoordigers trekken door heel het land om op die manier veel opinies mee te nemen. De oude garde die hier zit, woont in Manhattan. Zij zijn dus alleen beleidsmedewerkers die van en naar kantoor reizen. Heel veel landen zien het belang van jongeren in. Ze brengen de ervaring van de grond naar de VN.” Dat is een groot verschil tussen die jongerenvertegenwoordiger en de beleidsmaker met de erefunctie.

Jongerenvertegenwoordigers Saya Abdullah en Jilt van Schayik geven een speech voor de Verenigde Naties in de onderstaande video:

Als er dan al jongerenvertegenwoordigers zijn, dan wil dat nog niet altijd zeggen dat die stemmen van de jongeren gehoord worden. Er zijn verschillende manieren waarop jongerenvertegenwoordigers bij de Verenigde Naties te werk gaan. Omdat ze veelal niet bij het maken van beleid betrokken worden, moeten ze andere manieren gebruiken om jongerenbeleid erdoorheen te krijgen. “De standaard manier is door het geven van een speech. Niet alle jeugdvertegenwoordigers krijgen die vrijheid. Per land verschilt het hoeveel vrijheid die jongerenvertegenwoordigers krijgen. Bij het ene land mogen de jongerenvertegenwoordigers alleen aantekeningen maken voor de vaste vertegenwoordigers. Bij het andere land mogen ze ook speechen en lobbyen. Wat vaak nog beter werkt dan het speechen, is het lobbyen. Door in de lunch even met een ambassadeur of vertegenwoordiger te praten maak je vaak sympathie los.”

Hoe ging Saya Abdullah het af bij de Verenigde Naties in New York? Je ziet het in uitzending 12.

https://youtu.be/Le8K5ri2nWs?t=1m2s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.