Van quitte spelen naar winst maken

Nico Bubberman
Nico Bubberman

 

Je kunt geen baan vinden en dus begin je maar voor jezelf. Nico Bubberman (24) waagde begin 2013 de gok. Benieuwd hoe hij het tot nu toe heeft ervaren?

Tijdens zijn opleiding Sociaal Cultureel Werk speelde het al in zijn hoofd; iets doen met duurzaamheid en creativiteit. Begin 2013 zette hij dit idee om tot een daadwerkelijk plan. Dat resulteerde in Schroot Hoop, een bedrijf dat design producten maakt van afval, rest, gevonden en tweedehands materiaal. “Ik was altijd al wel overtuigd van de producten die ik maakte. Vooral dankzij de verschillende reacties die ik kreeg, had ik het idee dat dit moest kunnen werken.” Al die positieve reacties gaven voor Nico de doorslag om er zijn tijd en geld in te investeren en het risico te nemen.

Langzaamaan krijgt Nico steeds meer inzicht in het runnen van een eigen bedrijf. “Er komt meer bij kijken dan ik had verwacht, maar ik vind het leuk de verschillende aspecten tegen te komen. Je moet naar de Kamer van Koophandel en de belastingdienst… Je hebt een eigen website, webshop en een zakelijke rekening nodig. Stap voor stap wordt je steeds professioneler.”

Inmiddels is Nico alweer twee jaar verder en kan hij zijn verdienmodel voorzichtig van quitte spelen naar winst maken verschuiven. „Ik heb nu het idee dat ik op een punt ben waarbij ik een bedrijfje neer kan zetten dat veel winst op kan leveren. Op dit moment draai ik quitte en dat is heel fijn, maar ik hoop dat ik de formule ontdekt heb om meer te produceren en een winstgevende organisatie te worden.”

Een belangrijk punt is natuurlijk om op het juiste moment met het juiste product te komen. “Ik heb het idee dat veel mensen de producten uit China een beetje zat zijn, ze zoeken naar producten met een verhaal”, vertelt Nico. Met zijn pronkstuk, de paraplukapstok, probeert hij dat te illustreren. “Het is een product dat goed in elkaar zit en mensen stimuleert om verder te denken. Het gaat bij mij verder dan het product.”

Dat zijn producten aanslaan, is wel duidelijk.

Schermafbeelding 2015-03-17 om 09.34.12

Een bedrijf is niet van de ene op de andere dag succesvol. Geduld is dus belangrijk. “De eerste 2 á 3 jaar ben je vooral aan het opstarten. Als je een bedrijfje begint, duurt het gewoon even voordat het echt geld oplevert.” Nico heeft nooit groot kapitaal aangevraagd bij banken, maar ervoor gezorgd dat hij de kosten zelf kon dekken. “Ik heb ruim 2 jaar een volledige baan gehad terwijl mijn bedrijf quitte draaide. Vanaf nu ga ik het risico nemen. Ik ga meer tijd in mijn bedrijf investeren en er daardoor hopelijk meer mee verdienen.”

Eigen baas betekent volgens Nico ook een zekere mate van vrijheid. “Het is fijn dat je zelf kunt bepalen wanneer je met je bedrijf bezig bent. Het kan altijd tussendoor en je zit nergens aan vast.” Maar die vrijheid is tegelijkertijd ook een valkuil. “Er zijn ook tijden dat je slecht te motiveren bent, omdat dingen niet gaan zoals je wilt. Ik had laatst bijvoorbeeld 500 verkeerde schroefjes aangeschaft. Dan zit ik echt in een soort dip waar ik overheen moet komen. In andere tijden ben je juist weer zo gemotiveerd en stop je zoveel tijd in je bedrijf, dat je te weinig aan andere dingen toekomt. Het schommelt een beetje.”

Wil je zien hoe Nico afval omtovert tot designproducten? Kijk dan deze uitzending terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.