Wat zit achter die boxershort?

Tarzan en zijn lendendoek kennen we allemaal. Het lendendoekje zou volgens archeologen zelfs de eerste vorm van ondergoed geweest zijn. Toch zal je vandaag de dag niet zo snel iemand in een lendendoekje zien, want de manier waarop de man ondergoed is gaan dragen, is zeer veranderd in de loop der jaren.

De lendendoek
De lendendoek

De lendendoek

Voor de oorsprong van het mannenondergoed zullen we toch een geruime 7000 jaar terug de tijd in moeten gaan. De eerste onderbroek, de lendendoek, zou ontstaan zijn in de Steentijd. De lendendoek had slechts één doel en dat was het bedekken van het geslachtsdeel en de billen. Vooral bij mensen die weinig hadden was dit vaak het enige wat men droeg.

De populariteit van de lendendoek kwam pas in de tijd van de Grieken en Romeinen. In arena’s was het normaal dat gladiatoren slechts vochten in hun lendendoekje. Toch kozen de meeste Griekse mannen in het normale leven voor de vrijheid van hun geslachtsdeel door helemaal geen ondergoed onder hun toga te dragen.

Braies, ook wel de lange linnen legging
Braies, ook wel de lange linnen legging

De Braies

Pas rond de dertiende eeuw werd ondergoed belangrijk voor de man. Door de komst van de braies werd het lendendoekje vervangen door een moderne variant en ging bijna iedere man een onderbroek dragen. Braies zijn vandaag de dag vergelijkbaar met een lange linnen legging. De mannen vonden deze ‘tweede huid’ geweldig voelen en gingen daardoor nog meer gebruik maken van de shape-wear. Korsetten, kousen en het onderhemd. Het kon niet gek genoeg zijn, want er was zelfs een kulzak. Een kulzak is eigenlijk de voorganger van de toque, die gebruikt wordt bij verschillende sporten.

Het gevoel van de ‘tweede huid’ zorgde er zelfs voor dat de onderbroek op den duur bestond uit een geheel kledingstuk dat over het helemaal lichaam zat. Toch was niet iedereen blij met de lange vorm van deze onderbroek, omdat het gewoonweg onhandig was tijdens toiletbezoeken. Daar werd een oplossing voor gevonden, doordat er een lap geplaatst werd aan de voorzijde bij het geslachtsdeel en eentje aan de achterzijde bij de billen. Vooral in oorlogen was dit een zeer gewenste uitrusting.

De boxershort anno nu
De boxershort anno nu Bron: Melow

De boxershorts

Deze trend is lang aangebleven, want pas in de jaren dertig van de 20ste eeuw werd de lange onderbroek verstoten van de troon. Er ontstonden namelijk onderbroeken die meer comfortabel waren; de zogenoemde opa-onderbroek, de boxerslip en de boxershort.

Toch was deze boxershort in het begin niets vergeleken met wat we vandaag de dag kennen. Wit was namelijk de kleur van de onderbroek en elke man droeg dezelfde soort. Toen in 1950 kleur en prints meer opkwamen werd de onderbroek een zo waar fashion statement. Verschillende onderbroeken-merken dachten hier een slaatje uit te slaan en met succes, want deze markt is nu een multi-miljardenindustrie in Noord-Amerika.

In uitzending 16 van Campustalk Lente 2014-2015 spreken we met Mart en Thijs, oprichters van de boxershorts-lijn Melow, over hun ervaringen met de onderbroeken-markt.

2 gedachten over “Wat zit achter die boxershort?

  • 7 december, 2018 om 12:23
    Permalink

    Mooi overzichtje. Tegenwoordig gaat het vooral over zitcomfort en duurzaamheid van de stof, katoen is ‘uit’, bamboe en micromodal zijn ‘in’. Hoe vergaat het Melow dezer dagen?

  • 9 november, 2015 om 15:09
    Permalink

    ddsa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.