Zo schik je het perfecte boeket

In CampusTalk namen we een kijkje bij bloembinderij Taxus in Utrecht. Rina Valkestijn vertelde vol passie over haar vak en benadrukte dat bloemen bij elke gelegenheid passen. ‘’Van de wieg tot het graf, bij vreugde en verdriet: bloemen passen altijd.’’

Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Hoe maak je toch dat prachtige boeket voor op je keukentafel of in je vensterbank? Voordat wij uitleggen hoe het wél moet, zal Bert Visscher eerst even laten zien hoe het vooral niet moet:

 

Bedankt voor je fijne tips, Bert. Maar zoals eerder gezegd: neem deze tips vooral niet ten harte, want dan blijft er weinig over van je boeket. Hoe het wel moet? Campusblog zocht het voor je uit.

Vijf tips voor het schikken van een fleurig boeket:

 

Tip 1: Structuur, vorm en kleur
Kies de bloemen die jij in je boeket wil. Daarbij moet je op een aantal verschillende dingen letten. Ten eerste is het belangrijk om rekening te houden met structuur. Sommige bloemen en bladeren zijn namelijk zacht, andere juist geplooid of ruw. Als je kiest voor een bepaalde hoofdbloem, kun je verder spelen met structuur. Maar let op: houd het rustig. Allemaal verschillende structuren in je boeket maken het rommelig.

Daarnaast moet je letten op de kleuren en vormen van je bloemen. Kies één of twee hoofdkleuren, maar houd het verder rustig. Met vorm kun je juist wel lekker combineren voor het perfecte boeket. Zoek minstens twee verschillende vormen uit en houdt ook rekening met de groene bladeren die je in je boeket doet.

Bron: Ellen - Kunst met bloemen
Bron: Ellen – Kunst met bloemen

Tip 2: Less is more
Een boeket waar te veel bloemen op elkaar worden gepropt, is alles behalve mooi. Onder het motto less is more, is het dan ook belangrijk om rust in je boeket te houden. Zorg daarom dat er genoeg ruimte tussen je bloemen en bladeren zit. Overdrijven is ook een vak, dus neem deze regel niet te serieus: als ruimte de overhand heeft in je boeket, wordt het een kale bedoeling.

Tip 3: Niet knippen, maar snijden
Nu de bloemen gekozen zijn, kun je beginnen met het boeket. Snijd eerst de steeltjes schuin af met een scherp mes. Doe dit absoluut niet met een schaar; die zal de uiteinden van je steeltjes pletten. Verwijder indien nodig het overtollige blad, vooral de bladeren die in het water komen te hangen zodra je je boeket in een vaas zet.

Tip 4: In de hand
Probeer je boeket vervolgens in de hand te schikken. Wanneer je hem neerlegt, heb je geen goed zicht op hoe het geheel eruit komt te zien. Begin met het groen: neem een tak in je linkerhand en leg de volgende er kruislinks langs.

 

Tip 5: Bloemen
Zodra je tevreden bent over de bladeren, mag je de bloemen ertussen gaan steken. Doe dit op gevoel en kijk tussendoor of je tevreden bent met het resultaat. Indien dat niet het geval is, haal je de bloem er gewoon weer uit en steek je hem ergens anders in het boeket.

Bron: Ellen Kunst met Bloemen
Bron: Ellen Kunst met Bloemen

Denk je dat je klaar bent? Bekijk het boeket dan eens van de bovenkant. Is het geheel mooi rond? Zo ja: klasse! Zo niet: doe er wat aan.

Als je het nou heel lastig vindt om je boeket te schikken in de hand, doe het dan in een vaas. Doe het niet door het boeket plat op het aanrecht of op een tafel te leggen, je hebt dan namelijk geen mooi zicht op het totaalplaatje.

 

Bron: Eigen Huis & Tuin

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.