Hollands trots: voetbalgras

Een tractor op het trainingsveld van Nederland in Brazilië Foto: YouTube

Nederland staat bekend om vele exportproducten: onder andere kaas, bloembollen en dijken. De ondergrond voor de populairste balsport ter wereld, voetbalgras, is een onbekender voorbeeld, maar kan gemakkelijk in dit rijtje.

Tijdens het afgelopen WK trainde ‘ons’ Nederlands Elftal in Brazilië op een ondergrond uit eigen land. Er werd gespeeld op innovatief gras geproduceerd door Barenbrug uit Wolfheze, het zogenaamde RPR. Dit is zelfherstellend Engels raaigras en wordt wereldwijd gebruikt op vele golfbanen en andere sportvelden. In Nederland wordt deze gebruikt in De Kuip, het stadion van Feyenoord. De grasmat in Rotterdam werd vorig jaar en dit jaar verkozen tot beste grasveld door De Vereniging van Contractspelers.

Een video over Barenbrug en het trainingsveld van het Nederlands Elftal tijdens het afgelopen WK.

Waarom zijn Nederlanders zo goed met gras? “Ik denk niet dat ‘wij’ speciaal goed zijn in gras, maar in landbouw in het algemeen”, aldus Jan van den Boom, grasspecialist bij Van Barenbrug. “Gras is hier een verlengde van. Maar gras is niet alleen zaden planten en water geven. Het gaat ook om de juiste ondergrond en onderhoud.”

“Gras is net zoals een voetbalteam: je kunt niet spelen met elf aanvallers”, vervolgt Van den Boom. “Een team heeft ook een keeper en verdedigers nodig die andere taken uitvoeren. De juiste ondergrond zorgt ervoor dat het gras kan floreren. Daar zijn Nederlander goed in. Niet alleen goed in het produceren van gras, maar ook in onderhoud.”

Tijdens de uitzending van Campustalk van vrijdag 22 mei 15:00 nemen we voetbalgras onder de loep. Bij ons in de studio zal dan de voorzitter van Bunnik ’73 te gast zijn, Eef Goes, om te praten over een pilot die zijn voetbalclub mag doen met een nieuw type kunstgras. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.