‘Je moet beginnen met zelf je sport serieus te nemen’

Als je een willekeurige Nederlander tien jaar geleden verteld had dat frisbeeën een serieuze sport zou worden, had hij je hartelijk uitgelachen. Nu worden er meerdere internationale kampioenschappen per jaar gehouden en heeft bijna elke middelgrote stad een Ultimate Frisbee-team. Amsterdam heeft er zelfs vier. Hoe Ultimate Frisbee in Nederland van strandactiviteit een serieuze sport werd.

Ultimate Frisbee kwam in de jaren zeventig met Amerikaanse expats mee naar het Europese vasteland. Sinds 2006 worden er Europese kampioenschappen gehouden. Tegenwoordig is de Nederlandse Frisbee Bond lid van het Nederlands Olympisch Comité, waarmee de acceptatie van de sport compleet lijkt.

Frisbeeclub UTKA in actie. Foto: Martine Bootsma.
Frisbeeclub UTKA in actie. Foto: Martine Bootsma.

“Het kwartje begint te vallen bij mensen, Ultimate Frisbee ís een serieuze sport”, denkt Jos Verhoeven. Als voorzitter van de Nederlandse Frisbee Bond maakte Verhoeven zich de afgelopen twee jaar hard voor de acceptatie van de sport.

Calimero-effect

Volgens hem hadden frisbeeërs lang last van een Calimero-effect. “We waren veel bezig met het uitleggen van waarom frisbee een sport was en we hadden de neiging wedstrijdverslagen wat kneuterig op te schrijven”, vertelt hij. “Als je het teruglas, kreeg je als buitenstaander de indruk dat het ook niet zo veel voorstelde. Het gaf een amateuristische indruk.”

Tegenwoordig is de sport veel zelfverzekerder. Verhoeven geeft tips aan andere sporten die zichzelf geaccepteerd willen krijgen. “Je moet beginnen met zelf je sport serieus te nemen. Niet telkens maar weer uitleggen waarom het een echte sport is.” Volgens hem is acceptatie een kwestie van afdwingen. “Je moet je professioneel organiseren, laten zien dat je professioneel bezig bent. Dat kan door met het serieuze deel van je sport de publiciteit op te zoeken. Zo hebben we vorig jaar een gala georganiseerd voor de Frisbeesport en houden we nationale en internationale wedstrijden.”

Jeugdopleiding

Daarnaast is een jeugdopleiding heel belangrijk, benadrukt hij. “Een sport wordt pas groot als ook de jeugd eraan begint. Dan moeten de ouders het ook serieus gaan nemen, want zij staan langs de lijn.” Maar vanzelf gaat dat niet, de sport moet dan al geprofessionaliseerd zijn, zegt Verhoeven. “Kinderen willen ook helden hebben.”

Ultimate Frisbee in Utrecht

In Utrecht is Ultimate Frisbee nog steeds meer een studentensport. Frisbeeclub UFO heeft minder dan tien jeugdleden, terwijl studentenvereniging UTKA vorig jaar landskampioen werd. In 2013 bezocht CampusBlog-verslaggeefster Eline van Leeuwe deze vereniging voor een spoedcursus Ultimate Frisbee. Wil je UTKA in actie zien? Klik dan op het filmpje hieronder.

Paalsport

Ook paaldansen wordt nog als sport nog lang niet altijd serieus genomen. De Nieuwegeinse paaldanslerares Melissa O’Neill vecht ervoor om ook haar sport geaccepteerd te krijgen, onder andere door paaldanslessen voor kinderen. Een reportage daarover zie je in CampusTalk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.