Kunstenares Barbara Wijnveld over haar Nijntje kunstwerk

Nijntje bestaat 60 jaar en daarom is het feest! Ter ere van deze verjaardag worden er dit jaar verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder de Nijntje Art Parade. 60 gerenommeerde kunstenaars uit Nederland en Japan hebben allen een eigen Nijntje kunstwerk gemaakt. 45 beelden staan verspreid door Nederland, waarvan 9 te bewonderen zijn in Utrecht. 

Alle kunstenaars zijn gevraagd om een wit Nijntje-beeld van 1.80 hoog te bewerken vanuit de eigen discipline. Dit leverde heel wat creatiefs op. Kunstenares Barbara Wijnveld (43) vertelt over haar Nijntje beeld.

nijn in atelier achterkant
‘Honeybun’ in Barbara’s atelier. Bron: Barbara Wijnveld

Waar haalde u inspiratie vandaan voor uw Nijntje ‘Honeybun’?
‘Ik schilder voornamelijk portretten en op Nijntje wilde ik ook een portret maken. De inspiratie kwam van het boekje ‘boris en barbara’ van Dick Bruna uit 1989. Daarin staat de vriendschap tussen de beertjes boris en barbara centraal en wat je kunt doen om liefde voor elkaar te tonen, bijvoorbeeld stoer doen en elkaar verzorgen. ‘Honeybun’ betekent ‘schatje’ en mijn Nijn moet een schatje zijn. Ik heb verschillende schetsen gemaakt met tekeningen van het beertje barbara en haar zeven sproeten en mijn eigen gezicht. Daaruit koos ik diegene die het beste werkte op het grote beeld.”

Portret Barbara Wijnveld. Fotografie Fay Twan Tjoa.
Barbara Wijnveld. Bron: Fay Twan Tjoa

Wat voor gevoel geeft het om aan zoiets als de Nijntje Art Parade mee te mogen werken?
“Ik vind het een eer gevraagd te zijn hiervoor, zeker als schilder. Ik word daar heel gelukkig van. Ik voel me ook wel verwant met Dick Bruna. De lijnen, het palet aan kleur, de eenvoud die doeltreffend moet zijn; Nijntje is een icoon. Je zou Nijntje maar gecreëerd hebben… ze is wereldberoemd geworden. Dat is nogal een prestatie. Ik doe dit graag voor Dick Bruna en voor Unicef.”

Wat voor rol heeft Nijntje in uw eigen leven gehad?
“Ik herinner me uit mijn kindertijd de eerste keer dat ik een Nijntje-boek in handen kreeg. Nijntje in een oranje jurk met bloemetjes in een blauw vlak, een huisje op een groene achtergrond… Ik vond het prachtig en dacht dat ik ook in het boek mocht mee tekenen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, maar ik vrees dat ik er wel wat aan heb toegevoegd.”

Portret Barbara Wijnveld. Fotografie Fay Twan Tjoa. (2)
Barbara aan het werk. Bron: Fay Twan Tjoa.

Hoe zou u uw eigen stijl omschrijven als kunstenares?
“Wat ik maak is een combinatie van constructivisme en surrealisme. Mijn techniek is als het ware een afgeleide van aquarel, maar ik meng de kleuren anders namelijk zoals het ook in de licht- en druktechniek gedaan wordt; transparant, laag over laag. Geel over blauw word groen. Ik werk alleen maar met rood, geel en blauw, zwart en wit. Daarmee kun je alle kleuren maken. Heldere kleuren, lijntekeningen en druipers komen zijn terugkerende elementen in mijn werk.”


Het Nijntje-beeld van Barbara Wijnveld is hier te vinden:

Wil je meer weten over Barbara en haar werkwijze? Dan kun je een kijkje nemen op haar website.

Trouwe fan
In de CampusTalk uitzending 2 van 22 mei heb je kunnen zien hoe de 79-jarige Cees Delfgou uit Amerongen vertelt over zijn Nijntjes-verzameling en zijn bewondering voor Dick Bruna. Cees Delfgou werkte vroeger als architect in de Utrechtse binnenstad en kijkt vanuit bouwkundig inzicht naar Nijntje. “De eenvoud en alles is in de juiste verhoudingen. Dat is de kracht van Dick Bruna,” aldus Delfgou. Benieuwd naar wat hij van de Nijntje Art Parade vindt? Bekijk dan onderstaande video:

https://www.youtube.com/watch?v=4VXqwmGmdFI

Op 8 oktober worden alle Nijntje-beelden geveild, de opbrengst hiervan gaat naar UNICEF. Wat vind jij van de Nijntje Art Parade? Laat het in een reactie achter. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.