Leven in de brouwerij

Blond, dubbel of tripel, biersoorten die niet meer uit de schappen weg te denken zijn. De vraag naar speciaalbier blijft toenemen en het brouwen van een eigen biertje is ongekend populair. Maar hoe brouw je nou eigenlijk je eigen bier?

Om bier te kunnen brouwen heb je vier ingrediënten nodig: water, graan, hop en gist. Daarnaast kun je kruiden of vruchten toevoegen om een eigen smaak te creëren.

Water, gerst en hop. Foto: Pixabay.
Water, gerst en hop. Bron: Pixabay

Water
Bier bestaat voor het grootste deel uit water, meer dan 90 procent. Om een goed biertje te kunnen brouwen is zuiver water nodig. Het hangt van het bier af of het water sporen van mineralen mag bevatten.

Graan
Je kunt verschillende soorten granen gebruiken om bier mee te brouwen. Meestal wordt brouwgerst gebruikt. Deze gerst bevat zetmeel en weinig eiwitten. Maar ook tarwe, haver, mais of zelfs rijst kunnen worden gebruikt om bier te brouwen.

Hop
Hop is een klimplant waarvan de bloemetjes worden gebruikt om het bier de bittere smaak te geven. Als brouwer kun je ervoor kiezen om naast hob ook andere smaakmakers in het bier te gebruiken. Hierbij kun je denken aan kruiden als anijs of zoethout en vruchten.

Gist
Bij het brouwproces wordt suiker omgezet in alcohol, dit doe je met gist. De meeste brouwers gebruiken hun eigen gist, zodat het een eigen biersmaak oplevert.

Wil jij ook je eigen biertje brouwen? Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je op een makkelijke manier bier kunt brouwen:

Vincent Stap en Jeroen van der Zwan van brouwerij Stapzwan zijn ook ooit thuis begonnen met brouwen. Sinds een jaar is hun bier De Porter te proeven in verschillende cafés in Utrecht, onder andere in cafe ’t Pandje en Bert’s Bierhuis. Volgens Vincent is het voor beginnende brouwers vooral belangrijk om veel te experimenteren. Hij geeft een aantal tips:

Is het brouwen van bier niets voor jou? Dan kun je natuurlijk ook gewoon bier proeven. In Utrecht zijn verschillende plekken waar je terecht kunt voor het proeven van speciaalbieren, zoals brouwerij Maximus, proeflokaal De Drie Dorstige Herten of De Bierverteller.

Ben jij benieuwd hoe het brouwproces er bij een echte brouwerij aan toe gaat? In de uitzending van vrijdagmiddag 22 mei namen we een kijkje bij Vincent en Jeroen van brouwerij Stapzwan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.