Vergeten groenten
Het jaar van de bodem is aangebroken. Naast het steeds populairder worden van moestuinen komen er ook meer initiatieven op om samen in de buurt een voedseltuin te onderhouden. Zo ook in Overvecht, waar bewoners en tuinders gewassen verbouwen. Eenmaal geoost mogen de bewoners hun gekweekte peultjes, wortels en sla zelf eten. Maar hoe zit het met de gewassen die minder voor de hand liggen?
Pastinaak
Deze groente is bij bijna niemand meer bekend. Hoewel het een eigen groente is, kun je zeggen dat de pastinaak tussen een wortel en een knolselderij in ligt. Het smaakt aromatisch, een klein beetje zoet en heeft volgens sommigen ook iets van een anijssmaak over zich.
@artgrrl @KeesdeBoon pastinaak kiemen duurt soms wel 5 weken
— Vergeten groenten (@vergetengroente) May 19, 2015
Het kiemen van pastinaak kan vijf weken duren.
[jwplayer mediaid=”48157″]
In bovenstaand filmpje is te zien hoe pastinaak gekweekt wordt.
Aardpeer
Een aardpeer is een grillig gevormde knol. De smaak van een aardpeer is zoet. De aardpeer is een wintergroente en alleen in december in winkels verkrijgbaar.
Aardperen kunnen zelf geteeld worden. Dit kan op een grond van een vierkante meter. In april kunnen ze gezaaid worden en in de winter geoogst. De vorst maakt de smaak nog beter. Aangezien aardpeer zich snel en makkelijk uitbreidt wordt aangeraden om een diepe afscheiding te maken zodat de groente niet door de hele tuin loopt.
Schorseneer
Ook schorseneren vallen onder vergeten groenten. Dit zijn lange, dunne wortels met een ruine schil. Een schorseneer smaakt als een asperge.
Schorseneren zijn het beste te telen op zand. Tussen eind maart en half mei is de groente het beste te zaaien. Het oogsten van schorseneren moet voorzichtig en secuur worden gedaan. De wortels hebben namelijk een slap karakter en breken snel af. Ze moeten recht naar boven getrokken worden bij het oogsten.

In de uitzending van Campustalk is te zien hoe de bewoners en de coördinator en tevens tuinder, Marike Heitman, de pasgeopende voedseltuin in Overvecht ervaren.