Hooikoorts patiënten krijgen het zwaar

De lente is begonnen en dat betekent voor veel mensen rode, jeukende ogen, een loopneus en niesbuien. Hooikoorts is een van de meest voorkomende allergieën waarbij je overgevoelig bent voor pollen. De Universiteit Utrecht voorspelt dat hooikoortspatiënten het dit jaar extra zwaar te verduren krijgen.

De Utrechtse onderzoeker van de Universiteit Utrecht Timme Donders concludeerde samen met zijn Leidse collega Letty de Weger dat een warme lente een grote invloed heeft op de concentratie pollen het jaar daarop. Ruim de helft van de pollen in de lucht is daaraan te wijten. Aangezien 2014 een uitzonderlijk warm voorjaar had wordt dit zomerseizoen geen pretje voor de mensen met hooikoorts. Van mei tot en met september hebben naar schatting zo’n 1,5 miljoen Nederlanders last van de pollen die door de lucht zweven.

Wat te doen tegen hooikoorts?

Er zijn veel verschillende pollen waar je allergisch voor kan zijn. Als je weet voor welke bomen-, planten- of graspollen je allergisch bent is het verstandig om die zo veel mogelijk te vermijden. Ga bijvoorbeeld niet in een vers gemaaid grasveld zitten of een wandeling maken door het bos als je weet dat je daar klachten van krijgt. Hooikoortspatiënten kunnen beter een dagje er op uit naar een stad of naar het strand. Draag een zonnebril om te voorkomen dat de pollen in je ogen terecht komen. Vaseline rond je neus verlicht de irritatie.

Yoghurt tegen hooikoorts

Engelse wetenschappers van de Universiteit East Anglia hebben ontdekt dat de bacterie Lactobacillus casei Shirota (LCS) een goede werking heeft tegen de symptomen van hooikoorts. LCS is een melkzuurbacterie en zit onder andere in yoghurt. Yoghurt eten zou dus een goed anti-hooikoorts middel zijn.

Andere hulpmiddelen:

Veel zoenen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.