Actie voor Utrechtse parken

Het is eindelijk zomer. En dit is te zien: alleen al het eerste straaltje zon zorgt ervoor dat de Utrechtse parken helemaal vol zitten. Minder leuk is het bijkomend afval. De volgende actievoerders zijn het hier helemaal mee eens.

‘Deze zomer houden we het schoon’
Van lege bierblikjes tot lege chipszakken: op een zomerse dag ligt het Wilhelminapark er vol mee. Advocaat Bernard Tomlow kan er niet meer tegen en onderneemt actie. “Houdt de Utrechtse parken schoon,” luidt zijn slogan. Tomlow stuurde meerdere mailtjes naar politieke partijen. Zijn verzoek is simpel: een boete voor de mensen die afval laten slingeren. Onder andere de VVD, die voor vaste toiletten in stadsparken pleit, luistert naar de actie. Na de zomer wordt een besluit genomen over het handhavingsprogramma zwerfvuil 2015. Dan wordt dus bekend of rommelmakers in de toekomst een bekeuring kunnen verwachten.

Een overzicht van enkele parken in Utrecht, waaronder het Wilhelminapark, waar afval in de zomer een groot probleem is.

‘Ik ben supporter van schoon’
Dit is een initiatief van Nederland schoon. Nederland schoon houdt verschillende opruimacties door heel Nederland waarin vrijwilligers de buurt opruimen. In Utrecht zijn er zo’n 13 actie’s van Nederland schoon. Het Griftpark was in 2014 benoemd tot het eerste officiële lekkere park van Nederland. Dit houdt in dat het park genoeg Supporters van Schoon had ‘die het park schoon en lekker houden’. Holle Bolle Gijs bracht toen een bezoekje aan het park.

Holle Bolle Gijs. Bron: Flickr.com
Holle Bolle Gijs. Bron: Flickr.com

Stichting Wilhelminapark
Het Wilhelminapark heeft zelfs haar eigen stichting. Bij de Stichting zitten vijftien vrijwilligers die in de zomer in hesjes op pad gaan met prikstokken en vuilniszakken. De Stichting probeert via een positieve aanpak mensen enthousiast te maken om hun eigen rotzooi op te ruimen.

 

 

 

 

 

 

Gemeente

Ook de gemeente probeert het opruimen van vuil te stimuleren. Wel op een hele bijzondere manier: zo heeft de gemeente eerst een hoop afval gedumpt. Vrijwilligers van een maatschappelijke opruimactie mochten dit opruimen. Deze actie werd niet overal even goed ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.