Domtoren: van toen tot nu

Het is maar liefst 893 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg en daarom is het feest! In 1122 bevestigde Keizer Hendrik V het Utrechts stadsrecht. Ter ere van de verjaardag van de Domstad werd op 2 juni de Stadsdag georganiseerd. Een opening bij het Utrechts Archief, de DomUnder tour en verschillende historische wandelingen zorgden voor een feestelijke stemming. Wij blikken terug op het symbool van de stad: de Domtoren. 

In de  CampusTalk uitzending van 5 juni zag je hoe Rene de Kam, historicus van de afdeling erfgoed – Gemeente Utrecht ons mee nam terug in het verleden van de Utrechtse grachten. Utrecht is door GoEuro uitgeroepen tot mooiste grachtenstad van Europa. Wat onze grachten zo uniek maakt, zijn de werven. Meer weten? Kijk onze uitzending terug. Nu blikken wij terug op een andere ‘attractie’ van Utrecht: de Domtoren.

Domtoren

4 Stadhuis 1954
Domtoren in 1954. Fotograaf: Noske, J.D. Bron: Nationaal Archief
DSCN5754 kopie
Domtoren in 2015. Foto: Kirsten Athmer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Nationaal Archief bevat de grootste collectie foto’s van vroeger. Bovenstaande foto (links) is gemaakt in 1954. Wij gingen terug en namen vanaf dezelfde plek een foto. Zie jij de verschillen?

3D tentoonstelling
465 treden en ruim 112 hoog: de Utrechtse Domtoren is al honderden jaren het symbool van de stad. Om precies te zijn begon de bouw van de Dom in 1321. Historicus Rene de Kam schreef het boek ‘De Utrechtse Domtoren. Trots van de stad’, waar hij negen jaar over deed. Hij schreef niet alleen dit boek, maar heeft ook mede geholpen aan de samenstelling van het 3D beeldmateriaal van de Dom. Wil je daar meer over weten? Klik dan hier. Check hieronder een video over de Domtoren:

Benieuwd naar de rest van de stad? Doe dan de interactieve 3D tour door het verleden van het Utrechtse stadhuis. Laat ons op Twitter via @campusblognl weten wat je van de tour vond.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.