Geschiedenis van IJsselsteinse voetbalclub IJFC

In de uitzending van CampusTalk heb je een portret gezien van Dick Stoker. Deze vrijwilliger zet zich al bijna 30 jaar in voor zijn geliefde IJFC. Een voetbalclub in IJsselstein. Hij staat achter de bar, organiseert de feestjes en ruimt de zooi op die na een gezellige zaterdag blijft liggen. ”Ik heb een blauw-wit hart, tot ik sterf” roept de échte Utrechter lachend.

IJFC
Maar wanneer is de club eigenlijk ontstaan? Hoe luidt de geschiedenis? Op 8 november 1930 werd de club officieel opgericht. Als naam werd voor IJFC gekozen, IJsselsteinse Football Club, als verwijzing naar Engeland waar het voetbal ontstaan is. ”Het moet allemaal weer in popi-jopie taal he! Ik had het liever gewoon in het Nederlands gezien moppie”, zegt Dick met een vette knipoog. De clubkleuren werden blauw en wit. Dit omdat de Utrechtse topclub Hercules in die tijd ook die kleuren droeg.

Eerste wedstrijd
De eerste wedstrijd werd op 20 december 1930 gespeeld. Dit op een weilandje ergens in IJsselstein. Dit mocht de club tijdelijk even gebruiken als trapveldje van een boer. De houten palen die de club kreeg van een houtzagerij uit IJsselstein diende als doel en een moeder van een van de jongens uit het eerste team naaide een vlag. Het spel kon beginnen!

Allereerste foto van IJFC
Allereerste foto van IJFC

Lastige tijden
Met name in de beginperiode kende IJFC moeilijke tijden. Zo moest er worden gespeeld op een veld dat ’s winters onder water stond. De leden zelf moesten het met grond, zand en graszoden ophogen. Ook was er geen clublokaal en waren er zelfs geen kleedruimten

Hierna volgde er al snel een voorzitter: meneer Kranenburg. Deze clubheld zorgde toen der tijd voor een clubhuis, kleedkamers en kantineruimte. In deze kantine werden door het bestuur “kogelflesjes” met limonade verkocht voor 20 (gulden) cent per stuk. Die flesjes werden voor 7 cent per stuk ingekocht, een voor die tijd ongehoorde winst.

Eerste kleedlokaal van IJFC
Eerste kleedlokaal van IJFC

Volgens Dick Stoker was het in die tijd vooral de sfeer: “het alles met elkaar doen, een echt clubgevoel” dat er voor zorgde dat IJFC snel groter werd.  Een paar jaar later sloot IJFC zich aan bij de Utrechtse Provinciale Voetbalbond (UPVB).

Schermafbeelding 2015-06-09 om 11.10.59

Hieronder vertelt Dick over de vriendschappelijke sfeer binnen IJFC.

Wil je het hele portret van Dick Stoker zien? Kijk dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.