Grazen op straat

Claud Biemans houdt de biodiversiteit in Nederland in de gaten. Tijdens het waarnemen hiervan kwam ze erachter dat heel veel groenten die je gewoon in de supermarkt kan kopen ook op straat te vinden zijn: zogenaamde ‘stoepgroente’. Goed nieuws: de ingrediënten voor de meeste lekkere zomerse gerechten kan je vaak gewoon op je eigen stoep vinden.
Aan welke groenten moeten we denken bij stoepgroente? Dit zijn hele uiteenlopende producten, zoals veldsla, pastinaken, venkel, tomaten, wortels, spinazie, erwtjes, andijvie, maar ook kruiden zoals rozemarijn, thijm en peterselie. Maar ook aardappelen zijn te vinden.


 
Ik heb nog nooit aardappels op straat gezien, kijk ik niet goed of moet ik beter zoeken? Voor de aardappel moet je geluk hebben. Iemand moet dan een aardappel verliezen in een raar hoekje op straat. Maar bijvoorbeeld veldsla is wel heel veel te vinden,  je moet het alleen wel kunnen herkennen.
Kookt u zelf veel met stoepgroente? Ik heb geluk want bij mij groeit de veldsla toevallig gewoon voor mijn huis op de stoep, dus dat eet ik heel veel. Maar voor bijvoorbeeld pastinaak en venkel moet je de hele stoep openbreken om de knollen die onder de stoep groeien te pakken krijgen, dat is dus iets meer werk.
Vind u het niet vies om eten van de straat te eten? Je moet altijd plekken proberen te vinden waar geen honden kunnen komen, bijvoorbeeld schuine hellingen. Daarnaast moet je de groenten natuurlijk altijd extra goed wassen of gewoon koken. Maar ik ben niet van stoepgroente afhankelijk hoor.

Heb je een goedkoop en lekker gerecht van stoepgroenten achter de kiezen en zin in een lekkere zomerse bloemensalade? Kijk dan naar het recept hieronder. Met bloemen uit eigen tuin maak je zo een vrolijke salade.

salade-eetbare-bloemen Zomerse Salade Van Kruiden En Bloemen 200g gemengde salade (ezelsoren, molsla, roodloof, raketsla, eikenblad, jonge spinazie, waterkers, enz.), groene kruiden en eetbare bloemen (bijvoorbeeld: platte peterselie, kervel, basilicum, bieslook, blad en bloemen van Oost-Indische kers, blad en bloemen van salie, goudsbloemen, bernagiebloempjes, viooltjes). Vinaigrette: 90g waterkers, 1 teen knoflook, 1 eetlepel fijngesneden sjalot, 2 eetlepels zachte azijn, 5 eetlepels olijfolie van koude persing, zout en versgemalen zwarte peper. Voorbereiding Was de slabladeren en dep ze droog in een propere keukendoek. Scheur grote bladeren in stukken. Doe hetzelfde met de groene kruiden. Bereidingswijze Doe de salade en de kruiden in een kom en bestrooi met eetbare bloemen. Bereid de vinaigrette. Was de waterkers, verwijder de dikke steeltjes en doe de blaadjes met knoflook, sjalot, azijn, olijfolie, zout en peper in de blender en meng alles snel, in een beperkt aantal slagen tot een gladde saus. Proef de vinaigrette en voeg eventueel zout of peper toe. Giet de vinaigrette in een kommetje en serveer de saus afzonderlijk bij de salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.