Middeleeuwse bouwplaatsen in de eenentwintigste eeuw

Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk wil het Utrechtse Domplein tussen 2022 en 2074 omtoveren in een middeleeuwse bouwplaats, waar zo’n veertig jaar lang aan de herbouw van het middenschip van de Domkerk gebouwd zal worden.

Het project heeft daarom ook de naam Project 2074. In veertig jaar het middenschip herbouwen op een middeleeuwse wijze. Dat zijn op zijn minst wilde plannen. Eerst wil de stichting een soort van pilot lanceren, door in 2016 een kleine middeleeuwse bouwplaats op te zetten op het Domplein, om omwonenden, beleidsmakers en andere Utrechters te laten wennen aan het idee. Het is maar de vraag of er daarna voldoende investeerders zijn en of de gemeenteraad meegaat in het plan.

Volgens Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk kan zo’n middeleeuwse bouwplaats, zoals voorzitter Marten van der Gaag in CampusTalk vertelde, een boost geven aan de Utrechtse toerismesector. Geïnteresseerden komen kijken hoe men vroeger aan het bouwen van een kathedraal werken. Iets dat je niet kan zien in het Archeon of het openluchtmuseum en dat bovendien een stuk bereikbaarder is, midden in de stad. Misschien kunnen mensen zelf hun steentje bijdragen aan de bouw, als extra activiteit.

Bouwplaats-C-25 mei 2015-1
De bouwplaats zoals bedoeld in 2016. Copyright Jan de Jonge.

In Frankrijk hebben ze al zo’n middeleeuwse bouwplaats. In Guédelon werd in 1997 begonnen met de bouw van een burcht. Een lokale ondernemer, Michel Guyot, bezat een nabijgelegen kasteel waaronder de resten lagen van een kasteel uit de middeleeuwen, schrijft Trouw. Dat kasteel wilde hij laten herbouwen. Zijn plan werd met de nodige scepsis ontvangen, maar inmiddels, zo’n 18 jaar later, is het kasteel al ver gevorderd. Bijna alle materialen die nodig waren voor de bouw worden op de bouwplaats zelf gemaakt en verzameld: hout, steen, leem, het komt allemaal uit de buurt. Ook het materiaal wordt bij de bouwplaats gemaakt en zware stenen worden met houten kranen, aangedreven door tredmolens waarin mensen lopen, op de muren gehesen. Deze tredmolenkranen zijn inmiddels gecertificeerd, waardoor ze ook op andere plekken gebruikt kunnen worden.

 

 

Met paard en wagen over de Oudegracht

Dat is ook wat de initiatiefnemers van de herbouw van de Dom voor ogen staat. Het is inUtrecht niet mogelijk om de stenen en het hout ter plekke uit de omgeving te halen, dus zal het ergens anders vandaan moeten komen. Een deel van het steen dat voor de bouw van de Dom is gebruikt, kwam uit groeves in de Eiffel. Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk wil dat per schip naar Utrecht halen, om het vanaf de Oudegracht per paard en wagen naar de Dom te kunnen rijden.

Wil je meer lezen over het nieuwe middeleeuwse kasteel van Guédelon? Kijk dan op de website van het middeleeuwse kasteel of lees hier het verslag dat de Britse verslaggever John Lichfield voor de The Independent schreef.

In CampusTalk vertelde Marten van der Gaag over de plannen om in 2016 het Domplein om te toveren in een middeleeuwse bouwplaats. Kijk hier de uitzending!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.