Op wildplukpad met Victor Stukker

“Wildplukken”, het plukken van kruiden en groenten uit de natuur of uit de stad, is bezig aan een revival in Nederland. Zoals je in CampusTalk kon zien, zijn er restaurants in Nederland waar je gerechten kunt eten die zijn bereid met in het wild geplukte kruiden en groenten. 

Wildplukker Victor Stukker plukt een groot deel van zijn kruiden in de bermen van Moestuin Maarschalkerweerd, een fikse moestuin van zorginstelling Abrona, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. De kruiden in de bermen hier zijn onbespoten en gegarandeerd vrij van hondenpoep en andere narigheden.

Wil je ook aan de slag met wilde kruiden? In het onderstaande filmpje neemt Victor je mee en legt hij uit welke kruiden hij waarvoor gebruikt.

 

Plukken voor beginners

Veel bekende bloemen en planten zijn eetbaar! Victor Stukker noemde al de vlierbes en de brandnetel, maar ook de paardenbloem, hazelnoot en kastanje zijn uit het wild goed te eten. Vooral brandnetel loont zich onder andere voor een fijn soepje of een pesto.

Maar waar vind je ‘veilig’ plukwaar? En wat kan je veilig eten? In ieder geval is het verstandig paadjes waar mensen regelmatig hun hond uitlaten of straten met druk autoverkeer te mijden. Probeer daarom een berm te vinden langs een volkstuin of een voetbalveld. Om te leren hoe je de goede van de giftige plantensoorten onderscheidt, biedt onder andere de Wildplukwiki uitkomst. Ook kan het nuttig zijn om met een ervaren plukker op pad te gaan. Op Foodwalks.nl kan je plukkers vinden die wildpluktochten organiseren. De Wildplukwijzer laat zien welke planten je waar kunt vinden. Ook Twitter kan een nuttig middel zijn om uit te zoeken wat waar en wanneer in bloei staat.

 

Uit Wildpluk-eten

Zie je het nog niet zitten om zelf op wildplukpad te gaan, maar wil je wel eens wat van die uit het wild geplukte kruiden proeven? Sinds 2014 reikt Lekker Landschap de gouden en zilveren schalen uit, prijzen voor restaurants die wildpluk in hun gerechten verwerken. Een zilveren schaal betekent dat een restaurant met wildpluk kookt, een gouden dat er hele gerechten uit het wild komen.

Restaurant De Keuken van Gastmaal, waar Victor Stukker bedrijfsleider van is, kreeg in 2014 een zilveren schaal. Ook restaurant ‘Het Amsterdammertje’ in Loenen aan de Vecht kreeg een zilveren schaal. Voor de hele lijst, kijk hier.

In CampusTalk vertelt Victor Stukker over zijn passie voor kruiden en groenten uit het wild en kijken we met insectenkok Patricia Stevens of we ook ongedierte zoals de sprinkhaan en de meelworm op het menu kunnen zetten. Kijk hier de hele uitzending. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.