Reuze Nijntjes domineren de stad

Nijntje hier, Nijntje daar, Nijntje is overal! Komende maanden kunnen wij maar liefst 40 levensgrote konijntjes in Nederland vinden. Deze Nijntje Art Parade is ter ere van de zestigste verjaardag van het kinderkonijn. 

We krijgen maar geen genoeg van Nijntje. In CampusTalk uitzending 9 vertelde kunstenares Fleur van Weel over haar Nijn ‘Superguppie’. Laatst verscheen op onze website een interview met kunstenares Barbara Wijnveld over haar ontwerp van Nijntje. Nu vertelt Annette Fienieg, wonend en werkend in Utrecht, over haar ‘Flora’.

001 - kopie
Kunstenares Annette Fienieg met ‘Flora’. Bron: Annette Fienieg

Fienieg is illustrator en grafisch kunstenaar. In 1985 studeerde zij af aan de afdeling Grafiek van de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht. Tegenwoordig werkt Fienieg voornamelijk in sjabloondruk, een techniek die bekend is geworden door het werk van de Nederlandse kunstenaar H.N. Werkman.

Waar haalde je je inspiratie vandaan voor ‘Flora’?
“Mijn eigen werk is precies tegengesteld aan dat van Bruna, die heldere vormen en primaire kleuren gebruikt. Ik werk meer met aquarel, in veel kleuren en wilde Nijntje een beetje zachter maken, met een konijnenneusje en roze wangen. Ik vond dat ik haar ‘aan moest kleden’. Er zijn ook kunstenaars die het hele beeld als ‘doek’ hebben gebruikt.”

Hoe begin je aan zo’n soort kunstwerk?
“Ze heeft heel lang in mijn atelier gestaan voor ik er aan durfde te beginnen, daarna ging het vrij snel. Ik ben begonnen met een zacht-verlopende laag groen, waar overheen ik de bloemen schilderde. Ik gebruikte zachte kleuren voor haar gezicht. Hoe lang ik eraan gewerkt heb, is moeilijk te zeggen omdat ik aan meerdere dingen werk. Maar ik denk een week.”

Nijntje 'Flora'
Nijntje ‘Flora’ . Bron: Annette Fienieg

Wat voor gevoel geeft het om aan zoiets als de Nijntje Art Parade mee te mogen werken?
“Ik ben er wel trots op. En Bruna is tenslotte een stadsgenoot! Ik zei geloof ik niet meteen “ja”, omdat ik zelden zo groot werk. Daar moest ik even over nadenken.”

Hoe zou je je eigen stijl omschrijven als kunstenares?
“Zowel in mijn illustraties als in mijn werk als grafisch kunstenaar, werk ik graag en veel met kleur, meestal aquerel. Ik teken realistisch, maar poëtisch en met een vleugje humor. Mijn onderwerpen voor mijn grafische werk liggen dicht bij huis: portretten, landschappen, stadsgezichten en stillevens. In mijn werk als illustrator heb ik een voorkeur voor poëzie en poëtische en humoristische verhalen. Maar ik heb ook met veel plezier non-fictieboeken geïllustreerd, net name over de natuur.”

De Nijntje Art Parade is een echte attractie en wordt goed bij de mensen ontvangen:

Fienieg’s Nijntje staat op het Museumplein in Amsterdam. Op 8 oktober worden alle Nijntje-beelden geveild, de opbrengst hiervan gaat naar UNICEF. Heb jij zelf al een Nijntje gespot? Laat het weten in een reactie.

Eén gedachte over “Reuze Nijntjes domineren de stad

  • 5 juni, 2015 om 15:20
    Permalink

    Inmiddels staat mijn Nijntje na een korte tussenstop bij de Hortus in Amsterdam, de plek die voor haar gepland was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.