“Een door zon beschadigde huid is haast onmogelijk te tatoeëren.”

Bij de eerste warme dagen haalt iedereen massaal de shirts met korte mouwen en de korte broeken weer uit de kast. Met al die extra ontblote huid komt er ook nog wat anders te voorschijn: tatoeages. Hoewel de meeste mensen dan denken aan jonge sportieve lijven, zijn de met inkt getekende lijfsversieringen absoluut niet leeftijdsgebonden.  Tattoo-artiest Olaf Leurs tattoeërt in de tattooshop aan de Amsterdamsestraatweg skinart vaak genoeg vijftigplussers. “Bij tatoeages van ouderen moet je wel heel erg op de conditie van de huid letten.”

Tattoo-artist Olaf in de tattooshop Skinart
Tattoo-artist Olaf in de tattooshop Skinart

“Het aantal tatoeages neemt de afgelopen jaren  toe. Daardoor ontdekken ook veel ouderen, die vroeger al een tatoeage hebben laten zetten, wat nu de mogelijkheden zijn.” Het zijn echter niet alleen mensen die al tatoeages hebben die op latere leeftijd de tattooshop van Olaf binnenlopen.  “Met name mensen in de mid-life crisis beginnen nog weleens met tatoeages,” grapt Olaf. “De ene neemt een auto, de ander een jongere vriendin en weer iemand anders neemt een tattoo.”

Toch heeft het merendeel van de vijftigplus klanten al wel een tatoeage van vroeger. Het bijwerken of bedekken(coveren) van deze tatoeages gebeurt dan ook veel bij skinart. “Ik cover liever dan dat ik bijwerk. Dat is als tekenaar gewoon leuker om te doen. Maar bij een oudere huid moet je dan wel met een aantal dingen rekening houden. Als een tattoo erg slecht gezet is kan ik dat niet zomaar verbeteren.

Mocht je op latere leeftijd een tatoeage willen zetten dan moet je in de zomer ook goed rekening houden met de zon. “Het belangrijkst bij vijftigplussers is de conditie van de huid. Bijvoorbeeld als er veel littekenweefsel zit is tatoeëren veel moeilijker. Een van de oorzaken die het zetten van tattoos bij oudere mensen moeilijk maakt is de beschadiging van de huid door UV-straling. Met name het zonnebanken is funest. Daar rimpelt je huid ontzettend van wat het zetten van een tatoeage veel moeilijker maakt. Een door de zon beschadigde huid is haast onmogelijk te tatoeëren.”

De zon speelt ook een rol wanneer de tatoo eenmaal gezet is. “In principe hoeft een tatoeage niet bijgewerkt te worden. Natuurlijk wordt de tattoo in verloop van tijd wat lichter maar dat gebeurt met alle inktsoorten gelijkmatig dus vormt dat niet echt een probleem. Maar wanneer je tijdens de zomerdagen jezelf niet insmeert en je huid elke keer laat verbranden is dat slecht voor je huid en dus ook voor hoe mooi je tatoeage eruitziet.”

Dat het goed verzorgen van je getatoeërde huid uitbetaald, bewijst een fotoreportage verzameld door de site Bored Panda. Tweeëntwintig ouderen lieten zien dat hun tatoeages er op latere leeftijd nog erg goed uitzien:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.