De geschiedenis van het circus

Het circus kent een rijke geschiedenis. Met het woord circus zelf wordt reizend gezelschap bedoeld dat optreedt in een grote tent. Door de jaren heen heeft het circus veel veranderingen doorgemaakt.

Paard in circusHet circus komt voort uit de tijd dat grote legers ophielden te bestaan en officieren die zeer vaardig te paard waren hun kunsten vertoonden aan een groot publiek. Vanuit die gedachte, ongeveer 140 jaar geleden, is het circus ontstaan als paardenspektakel. Daaraan toegevoegd werd op enig moment een persoon die van het paard viel, de clown. Later zijn er onder Amerikaanse invloed grote shows opgezet met andere dieren, zoals leeuwen, tijgers, olifanten en apen.

Vroeger vonden de circussen plaats in vaste gebouwen. Denk aan het Circustheather Carré of het Circustheater in Scheveningen. Later kwamen de tenten. De grote bloei van het circus had plaats tussen de twee wereldoorlogen en de periode van herstel van 1946 tot 1983. Men wilde na de somberheid wel eens een stukje afleiding.

 

Wilde dierenCircusBellyWien Groningen okt.2014-0208

Tegenwoordig heerst er vooral ophef over de Nederlandse circussen. In september is er een verbod ingegaan op wilde dieren die optreden op de piste. Onder dit verbod vallen: Olifanten, tijgers, nijlpaarden, giraffes, leeuwen, exotische runderen, apen, zeeleeuwen en neusberen. Veel circussen moeten naar alternatieven zoeken om het vermaak die de wilde dieren gaven te evenaren. Dit doen ze onder meer door meer tijd te besteden aan acrobatiek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.