De rekentoets: een nachtmerrie voor kinderen met dyscalculie

Sinds dit schooljaar is het verplicht geworden voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs: de rekentoets. Dit houdt in dat, om te slagen, élke leerling de rekentoets op een bepaald niveau moet halen. Geen probleem voor de meeste leerlingen, maar voor kinderen met dyscalculie een regelrechte ramp. Op deze manier wordt slagen voor hen een héél stuk lastiger.

De rekentoets is verplicht voor iedereen. Of je nou VWO, HAVO of VMBO doet; zonder de toets te halen slaag je niet. Zelfs voor leerlingen die wiskunde bewust niet in hun pakket hebben gekozen, is de toets verplicht. Er is al tijdenlang veel kritiek op rekentoets. Volgens veel mensen zou een rekentoets best kunnen bestaan om een bepaald niveau te meten, maar is het belachelijk dat het ervoor zorgt dat je kan zakken. Er wordt gevreesd dat door de toets veel meer leerlingen niet meer in één keer zullen slagen, en dat heeft invloed op hun toekomstperspectief. Bovendien leren leerlingen op de middelbare school wel wiskunde, maar geen rekenen. De kennis over staartdelingen en breuken is voor veel scholieren dan ook behoorlijk weggezakt. Voor kinderen met dyscalculie geldt dit natuurlijk extra erg. Dyscalculie deskundige Hans van Luit is het dan ook niet eens met de verplichte rekentoets. In het onderstaande fragment legt hij uit waarom.

Ben je benieuwd geworden hoe de rekentoets eruit ziet? Op de website van Cito kun je een aantal voorbeeldtoetsen downloaden. En ehh…zeg eens eerlijk: zou jij ‘m halen?!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.