(On)bekend in Utrecht 1 – Zwarte Water

Het Zwarte Water is een eeuwenoude watergang die uitmondt in de Vecht. De gracht vormde in vroegere tijden de noordoostelijke begrenzing van de voorstad Bemuurde Weerd. De gracht is tevens de grens tussen de voormalige Utrechtse ‘buitengemeenten’ Domproosdij en Lauwerecht.
Read More…

Om de veengronden ten noorden van Utrecht te kunnen ontginnen werd in de 12e eeuw een veengracht gegraven. Deze gracht, die de naam Zwarte Water kreeg vanwege het donkere veenwater, kwam ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht uit op de Oude Vecht.

Een aanzienlijk deel van het Zwarte Water (van Merelstraat tot Kardinaal de Jongweg) werd in de jaren 1964 tot 1974 gedempt. In 1964 werd begonnen met het dempen van het deel tussen Draaiweg en Kardinaal de Jongweg, in 1974 werd het proces voltooid met het droogleggen van het stuk tussen Merelstraat en Draaiweg.

Behalve voor het vervoer van turf werd het Zwarte Water tot 1940 ook voor andere vrachten gebruikt. Het vervoer van stenen en andere bouwmaterialen voor de bouw van Tuinwijk ging grotendeels over het Zwarte Water. Toen de huizen klaar waren werden ook de meubels vaak via het Zwarte Water vervoerd, waarna ze met kleine lorries naar de huizen werden gebracht.

De plek waar de sluisjes zijn:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.