Roeiend naar Rio voor spaarzaam goud

Harold Langen en zijn ploeggenoten gaan proberen hun bijdrage te leveren aan de enigszins lege Olympische prijzenkast van de Nederlandse roeiwereld. Sinds de eerste overwinning, die behaald werd op de Olympische Spelen van 1900 in Parijs, wisten de Oranjemannen en -vrouwen nog maar vijf keer de gouden plak binnen te slepen.

Een mager resultaat,  zeker als je bedenkt dat er in maar liefst tien verschillende soorten boten Olympisch kan worden geraced. Van de eenpersoons ‘skiff’ tot de acht: er zijn mogelijkheden te over om eerste te worden op een Olympisch podium. Een oogst van in totaal zes gouden medailles is daarom enigszins teleurstellend.

In Rio de Janeiro zullen minstens vijf Nederlandse boten aan de start verschijnen. Zij hebben zich al Olympisch gekwalificeerd dankzij hun goede prestaties op het WK in Frankrijk van dit jaar. Van de vrouwen gaat de dubbelvier al zeker naar Brazilië,  terwijl de mannen met maar liefst vier verschillende soorten boten van de partij zullen zijn.

Het is goed mogelijk dat het niet bij die Oranjeboten blijft. Het komende jaar vinden er namelijk nog roeiwedstrijden plaats waarbij een Olympische kwalificatie kan worden verdiend.  Voorlopig staat de teller echter dus op vijf, en met zoveel boten zit een gouden medaille er zeker in. Om de roeiers te laten zien hoe het moet zetten we de laatste gouden plakken van Nederland op een rijtje.

      1. 1988 Seoel, mannen dubbeltwee

Al twintig jaar snakte Nederland naar een gouden medaille toen Nico Rienks en Ronald Florijn eindelijk een gouden medaille wisten binnen te roeien. In het Zuid-Koreaanse Seoel kwamen de mannen ruim een seconde voor het Zwitserse team binnen en zij stelden daarmee de overwinning zeker. Rienks en Florijn gingen later hun eigen weg, maar nooit werden de twee zo succesvol als samen in Seoel.

   2. 1996 Atlanta, mannen acht

De mannen acht had nog nooit een gouden plak gewonnen toen de Spelen van 1996 in Atlanta voor de deur stonden. Dat hele jaar had het team, dat werd gecompleteerd door de kleine stuurman Jeroen Duyster, nog geen enkele wedstrijd verloren en dus waren de verwachting hooggespannen. De acht plus Duyster stelden niet teleur en werden eerste, een prestatie die ze de bijnaam ‘Holland Acht’ opleverde.

       3. 2008 Peking, vrouwen lichte dubbeltwee

Waar de mannen al in 1900 gouden medaille om hun nek mochten hangen, duurde het voor de vrouwen meer dan 100 jaar langer. Dat het in 2008 uiteindelijk Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk moesten zijn lag lang niet voor de hand. Vier jaar eerder waren zij na de Spelen in Sydney juist uit elkaar gegaan. Hun hereniging werd echter een doorslaand succes en bezorgde het vrouwenroeien eindelijk de gouden plak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.