Welke relatievorm past bij jou?

Jij en je partner kiezen samen hoe jullie relatie eruit ziet. Elke relatie is anders, en voor iedereen werkt ook iets anders. In Nederland is een ‘monogame relatie’ waarschijnlijk de meest voorkomende relatievorm. Maar de laatste tijd lijken andere vormen van liefde steeds populairder te worden… 

poly

Ja, er rust nog steeds een taboe op non-monogamie. Toch realiseren zich steeds meer mensen dat ‘voor altijd samen’ helemaal niet in onze aard zit. Sommige koppels proberen daarom iets anders uit. Want: behalve monogamie zijn er nog genoeg andere alternatieven. Welke andere liefdesvormen bestaan er nog meer? Campusblog zet er een aantal voor je op rij:

Monogamie: We noemen het net al eventjes, maar monogamie houdt het ideaalbeeld in dat je voor altijd bij één partner blijft. Niemand anders speelt dus een rol in jouw relatie. Vroeger niet, nu niet en in de toekomst ook niet.

Seriële monogamie: Dit houdt in dat je wel steeds maar met één partner bent, maar in totaal wél meerdere partners in je leven hebt. Dus je bent met een iemand samen en bent aan diegene trouw, maar daarna ben je dat weer aan de volgende.

Open relatie: Een open relatie houdt in dat je buiten je vaste relatie ook andere seksuele contacten mag hebben. Dit is een afspraak tussen beide partners, dus je doet het niet stiekem. Dit kan gaan om één minnaar/minnares buiten je vaste relatie maar ook om meerdere seksuele contacten.

Polygaam: Dit betekent dat je getrouwd bent met meerdere mensen. Dit is in Nederland verboden, maar kan in sommige andere landen wel.

Triade/triangel: Dit is een driehoeksrelatie waarin alledrie de personen een (seksuele) relatie hebben met elkaar.

V-relatie: Wanneer één persoon een liefdesrelatie heeft met meerdere personen maar deze niet met elkaar.

Mono-polyrelatie: Dit begrip staat voor een relatie waarin één iemand monogaam is, en de ander polyamoreus.

Poly-trouw: Dit houdt in dat er binnen een bepaalde groep wordt afgesproken dat iedereen een (seksuele) relatie met elkaar mag hebben. Dit kan een afspraak zijn tussen 3 personen, maar ook tussen meerdere personen. Verschillende liefdesrelaties zijn mogelijk, maar moeten dus ten alle tijden binnen de groep blijven.

Wil je meer weten over dit onderwerp of is het je nog niet helemaal duidelijk? Hieronder kun je een interessante documentaire bekijken die gaat over verschillende relatievormen in het Verenigd Koninkrijk.

https://www.youtube.com/watch?v=ci6t5jGR_Zo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.