De dode kamer

Diep verstopt in de Technische Universiteit Delft vindt je als je goed zoekt een kamer waar menig hart sneller van zal gaan kloppen. Een luid krakende nek een geluid is dat veelvuldig voorkomt. Het kan nu een aantal kanten opgaan, want heb ik het nou over een horror setting of over een ‘50 shades of grey’ speelkamer?

Nee, daar heb ik het niet over. Het gaat over de zogenoemde ‘dode kamer’. Dit wordt ook wel een anechoïse ruimte genoemd. In zo’n anechoïse ruimte kunnen geen akoestische echo’s plaatsvinden binnen het gebied dat hoorbaar is voor de mens. Hierbij zal het gaan om ongeveer 50 hz tot 15.000 Hz. De kamer is heel geschikt voor akoestische metingen. Op de bodem van de dode kamer liggen dikke rubberen dempers. Deze kunnen ervoor zorgen dat trillingen die via de vloer gaan heel minimaal doordringen.

Er wordt gezegd dat je in de kamer je hart kunt horen bonken en je zelfs je bloed kunt horen stromen. Zo stil is het in de kamer. Om dat zelf te ervaren zal je toch echt zelf de kamer in moeten gaan. Bij Proefkonijnen zijn Dennis en Valerio ook bij de dode kamer langs geweest.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.