Etiquette is er voor iedereen

Bij het woord ‘etiquette’ denk je misschien aan hoe mensen vroeger met elkaar omgingen. Iets waar de gewone mens niets mee te maken heeft. Maar, etiquette is eigenlijk alle omgangsvormen die je kunt bedenken. Van hoe je mensen aanspreekt, tot hoe je je kleedt. Anne-Marie van Leggelo is etiquettedeskundige en beantwoordt twee vragen over moderne kwesties.

Iedereen drinkt wel eens een glas wijn. Maar hoe houd ik dit glas nu vast?
“Studenten houden het glas vaak vast aan het voetje. Ik wil niet zeggen dat dingen fout zijn, maar als je het helemaal correct wilt doen, dan houdt je het glas vast met drie vingers. Je duim, wijsvinger en middelvinger houd je onder de bolling van het glas. Stel je voor dat je het glas bij de bolling vasthoudt, dan warm je de wijn op, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Ook is het mogelijk dat je dan je eigen parfum ruikt terwijl je wijn drinkt, iets wat de smaak kan bederven.”

Als mijn mobiele telefoon afgaat op een openbare plek, kan ik die dan zomaar opnemen?
“Tja, ken je het nieuwe woord ‘cellfish’ al? Dit is een combinatie van het Engelse ‘cellphone’ en ‘selfish’.  Steeds meer mensen storen zich aan de aanwezigheid van telefoons, omdat ze zo dominant zijn. We kunnen er enerzijds niet meer omheen, omdat het nu eenmaal bij deze tijd hoort. Maar eigenlijk is het toch wel erg gezellig en netjes als je in gezelschap je telefoon uit zet of op stil en er verder ook niet meer bezig bent in het bijzijn van anderen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.