Het Utrechts Verkeersveiligheidslabel

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) heeft het keurmerk Utrechts Verkeersveiligheidslabel (UVL) opgesteld. Als scholen hier aan mee doen, laten zij zien dat ze verkeersveiligheid een belangrijk agendapunt vinden. Bij ouders kan het UVL zelfs mee laten bepalen op welke school ze hun kind willen plaatsen.

Vanaf 1 januari 2013 is het UVL overdragen naar de gemeente Utrecht, eerst werd het ondergebracht door de provincie.

Criteria

Het Utrechts Verkeersveiligheidslabel richt zich op vijf criteria en de deelnemende school moet zich ook aan deze vijf criteria houden:

  1. Verankering in het schoolbeleid
  2. Praktisch verkeeronderwijs
  3. Verkeersveilige schoolomgeving
  4. Betrokkenheid van de ouders
  5. Verkeersonderwijs in de klas

Als een school voldoet aan de criteria wordt het Utrechts Verkeersveiligheidslabel uitgereikt.

De kosten

Deelname aan het Utrechts Verkeersveilgheidslabel kan verschillen qua kosten. De deelname hoeft niet altijd voor extra uitgaven van een school te betekenen. Veel scholen doen eigenlijk alles al wat nodig is om deel te nemen aan het UVL, dus zij hoeven niks aan te passen.  Bij verkeers-praktijklessen en deelname aan verkeersexamens komen er sowieso kosten bij kijken, dit geldt ook voor scholen die niet deelnemen aan het UVL.

Begeleiding

Als scholen zich vóór 1 januari 2013 hebben aangemeld voor het Utrechts Verkeersveiligheidslabel krijgen zij van de gemeente speciale begeleiding van een UVL-adviseur, dit wordt door de gemeente bekostigd. De gemeente moet hier ongeveer 2400 euro per school voor neerleggen. Ook legt de gemeente bij UVL scholen een schoolzone aan. Dit kost de gemeente ongeveer tussen de 6000 en 10.000 euro, dit is wel afhankelijk van de omgeving waarin de school ligt en hoe de verkeerssituatie daar is. De gemeente zorgt ook voor onderhoud van de schoolzone.

De gemeente focuste zich na 1 januari 2013 op het onderhouden en daarnaast het behalen van het UVL op de zeventig scholen die al vanaf 2005 gestart zijn met het Utrechts Verkeersveiligheidslabel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.