Onderzoek: een mens kan maximaal 148 ‘vrienden’ aan

In de uitzending van vrijdag 27 november (13.30) praat CampusRadio met socioloog Beate Volker (Universiteit van Amsterdam) over de begrippen eenzaamheid en vriendschap. Volgens de socioloog heeft ieder mens gemiddeld drie á 4 goede vrienden. Maar wat houdt een goede vriend eigenlijk in? En zitten er ook limieten aan vriendschappen?

Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld als je Facebookprofiel honderden ‘vrienden’ telt. Maar in werkelijkheid is het niet natuurlijk niet haalbaar om met elk van die ‘vrienden’  een hechte band te onderhouden. Volgens de Engelse antropoloog Robin Dunbar  kan de mens ‘slechts’ 148 vrienden aan. De Dunbar stelde in 1993 vast dat mensen in staat zijn om een stabiele sociale relatie te onderhouden met 148 mensen in hun kenniskring.  De studie van de antropoloog is gebaseerd op ‘het getal van Dunbar’, een theorie waarmee hij in 1993 wereldberoemd werd.

Door de opkomst van social media (zoals bijvoorbeeld Facebook) breidt je kenniskring zich ontzettend snel uit. Veel mensen hebben op het wereldwijde web een enorm uitgebreid scala aan sociale contacten. Met een paar klikjes voeg je zo een oude bekende toe van de middelbare school of wat mensen die je ontmoet hebt op een feestje. Op deze manier vinden personen die je normaal gesproken na een tijdje vergeten zou zijn toch nog een plekje in je sociale netwerk.

Volgens Dunbars theorie zit er toch zeker wel een cognitieve grens aan het aantal individuen waarmee een persoon contact kan onderhouden. Het maximum van 148 ‘vrienden’ wordt voor het gemak vaak afgerond naar boven (150 dus).

Dunbar stelt dat het bij sociaal contact gaat om een hersencapaciteit die sinds de prehistorie onveranderd is gebleven. Er is dus geen sprake over een zogenaamd ‘Facebook-effect’. Ook al telt je profiel 1500 ‘vrienden’, volgens de hoogleraar kunnen hooguit 148 mensen binnen jouw Facebookvriendengroep echte vrienden of vertrouwde kennissen zijn.

‘Ambient intimacy is about being able to keep in touch with people with a level of regularity and intimacy that you wouldn’t usually have access to, because time and space conspire to make it impossible’

-Leisa Reichelt-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.