Sneeuw met Kerst?

Iedereen hoopt op sneeuw in december en vooral tijdens de kerstdagen. Al hebben we al jaren geen sneeuwvlok meer gezien rondom de Kerst, toch blijft iedereen ieder jaar opnieuw hoop houden. Het beeld van sneeuw en Kerst zijn aan elkaar vast gesmolten, terwijl we sinds 1901 maar elf keer een witte Kerst hebben gehad in Nederland.

In 2010 hebben we voor het laatst een witte Kerst gehad. Hoe kouder het is, hoe groter de kans op sneeuw. Door de opwarming van de aarde wordt het klimaat heel langzaam steeds iets warmer en neemt de kans op een pak sneeuw geleidelijk af. Toch is het nog niet zó warm, dat sneeuw een verschijnsel is dat vooral vroeger voorkwam. In 1961 werd op Eerste Kerstdag een temperatuur van -3,9 graden gemeten en is hiermee de koudste vanaf het begin van meten in 1901. De warmste Eerste Kerstdag was 12,8 graden in 1997.

800px-Abies_fraseri_plantation

Nu zou het goed kunnen dat u denkt: ‘Maar ik kan me toch heugen dat er vorig jaar bij ons ook sneeuw is gevallen’. Dit kan zeker kloppen, want een officieel gemeten witte Kerst betekent dat er op beide Kerstdagen bij het KNMI in De Bilt, een gesloten sneeuwdek ligt. Sneeuw kan natuurlijk ook heel plaatselijk vallen, maar dit wordt dus niet als een (landelijke) witte Kerst geregistreerd.

RTV Oost-weerman Martin Bosch denk dat ons beeld van Kerst en sneeuw mede komt door de commercie, die een romantisch beeld heeft laten ontstaan. Deze beelden komen voornamelijk uit Amerika, waar het over het algemeen veel kouder is met Kerst en dus veel meer sneeuwt. Wat wij voor ons zien, is hoofdzakelijk de Amerikaanse sneeuw, in plaats van Nederlandse sneeuw.

Beluister hieronder het fragment waarin Gerard Pettinga spreekt met weerman Martin Bosch.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.