Bij Kerst hoort wijn

Bij de Kerst hoort een Kerstdiner, en bij een Kerstdiner hoort een goede wijn. Toch is het kiezen van de juiste wijn niet heel gemakkelijk, omdat er honderden soorten bestaan. Maar er is een lichtpuntje: na het lezen van dit artikel is het proeven en kopen van de goede Kerstwijn kinderspel.

Joost Busscher van Gall en Gall in Wijk bij Duurstede helpt mensen elke dag om een goede wijn te kiezen. Maar wat eten mensen nou tijdens de kerst? Gourmetten lijkt erg populair. Aangezien gourmetten heel veel verschillende smaken bevat en niet echt zwaar gekruid is, adviseert Joost te kiezen voor een vrij lichte wijn. Een Cabernet sauvignon bijvoorbeeld is niet al te zwaar en kun je nog rustig na het eten door blijven drinken.

Maar hoe proef je nu de wijn als een echte wijnkenner? Je wilt natuurlijk niet afgaan bij je gasten. Beluister hier het fragment dat in de uitzending van 18 december te horen is. Hier wordt helemaal duidelijk hoe je een goede Kerstwijn uitkiest en je wijn proeft als een kenner. Doe hieronder mee en volg de stappen.

Stap 1: Schenk een glas wijn in en speel het geluidsfragment hierboven af.

Stap 2: Kijk naar de wijn. Dit doe je door van boven het glas naar beneden te kijken, door de wijn heen. Veel mensen houden het glas tegen de lamp, maar wanneer je vanaf bovenaf erin kijkt, kun je veel beter de kleurverschillen ontdekken. Bij een donkere kleur, die weinig transparant is, kun je ervan uitgaan dat de wijn een behoorlijk sterke smaak heeft. Een wat minder zware wijn is over het algemeen wat lichter en transparanter.

Stap 3: Ruik de wijn. Beweeg het glas een beetje, zodat er meer zuurstof bij komt. Houd je neus boven de drank en adem diep in. Probeer vooral de geur van alcohol te negeren en te analyseren wat je ruikt. Dit kan werkelijk van alles zijn. Van tabak tot drop, van kers tot bosbes.

Stap 4: Neem een flinke slok en laat de wijn langs alle smaakpapillen spoelen. Kijk nu of je de geur terug proeft in de smaak. Zuig wat extra zuurstof op, want zo wordt de smaak versterkt. Slik de wijn door en proef nog wat na. Dit heet de afdronk. Neem direct daarna nog een slok en analyseer opnieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.