Blijf af! Dit is beschermd cultureel erfgoed!

In de uitzending hoorde je luid en duidelijk dat carbidschieten zich heeft opgewerkt tot nationaal cultureel erfgoed. Nederlanders hebben talloze tradities die beschermd zijn, zoals het maken van Fries houtsnijwerk, het fruitcorso in Tiel en Koningsdag. Hieronder hebben een paar vreemde eenden in de bijt voor je opgesomd.

Draaksteken in Beesel

Om de zeven jaar wordt in het Limburgse dorp Beesel van Draaksteken. Het theaterstuk, waar het hele dorp een bijdrage aan levert, wordt iedere keer net iets anders opgevoerd, waardoor het voor de spelers en het publiek leuk blijft. Het theaterstuk van Draaksteken is gebaseerd op de legende van Joris en de Draak. Sinds kort wordt er ook een kindervariant op het Draaksteken gehouden.

Woonwagencultuur

In Nederland is de woonwagencultuur verheven tot cultureel erfgoed. Hoewel het verboden is om nog rond te reizen, is de way of life dusdanig anders. De families wonen dicht op elkaar, kinderen worden traditiegetrouw vernoemd naar de grootouders en eten is een belangrijk onderdeel van de dag. Daarin zijn ze erg gastvrij, en houden geen vaste tijden aan voor maaltijden. Voor de kost doen de woonwagenbewoners vaak ambachtelijke om ambulante beroepen.

Poaskearls in Ootmarsum

In het Twentse Ootmarsum hebben de zogenaamde Poaskearls ieder jaar een belangrijke taak in de voorbereidingen van het paasfeest. De groep Poaskearls bestaat uit acht vrijgezelle mannen van rond de twintig jaar, en dragen een Blues Brothers-achtige outfit die bestaat uit een hoed, zwarte broek en een lange beige jas. Nadat er het jaar ervoor twee Poaskearls zijn afgetreden, begint het jaar erop met het rekruteren met twee nieuwe leden zoeken. Daarna gaan de acht mannen zorgen voor hout, stro en petroleum om het paasvuur mee op te bouwen. Poaskearl ben je vier jaar. Eis is dan wel dat je vrijgezel blijft. Als je in die vier jaar trouwt, mag je je outfit inleveren en ben je Poaskearl af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.