De Amersfoortse Sint Corneliuskerk heeft een lange geschiedenis

“Wil je misschien een kerk kopen?”, vroegen de Rooms-Katholieken aan de Orthodoxe Kerk. En zo geschiedde. Vanaf 2014 is de Sint Corneliuskerk in Amersfoort in handen van de Orthodoxe Kerk. Althans, gedeeltelijk. Bij de verkoop werd de kerk opgesplitst in een gedeelte kerk en een gedeelte voor bedrijven.

https://www.youtube.com/watch?v=-rK-WH4umIA

Sinds 1908 is de Sint Henricuskerk, inmiddels gedoopt tot de Sint Corneliuskerk, de place to be voor gelovigen. Herman Kroes, de welbekende Amersfoortse architect, heeft de kerk toentertijd ontworpen. Die ruimte was echter iets te krap, want in 1930 moest de kerk worden uitgebreid voor het toenemende aantal mensen dat de kerk in Amersfoort bezocht.

Al snel bleek echter dat er juist te veel ruimte was. Rond 1990 werd een eerste stuk afgescheiden van de kerk en verbouwd tot woning. Dat blijkt niet de laatste scheiding te zijn geweest, want in 2014 vond de volgende herverdeling plaats. De kerk werd toen opgedeeld in twee delen, en gedeeltelijk verkocht aan de Orthodoxe Kerk.

De Sint Corneliuskerk, met Vader Stephan aan het hoofd, blijkt zich inmiddels prima te kunnen ontwikkelen. Dat lukte de Rooms-Katholieken eerder dus niet. Door tegenvallend bezoek werden eerder bijvoorbeeld de diensten op zondag gestopt.

Dat komt misschien wel door het verschil tussen de religies. De Orthodoxe Kerk, met zijn letterlijke betekenis ‘het ware geloof behoudend’, vindt dat zij als enige de Katholieke Kerk voortzetten. Aanbidding is daarbij het belangrijkste. Daardoor zou je in principe de kans krijgen om God te leren kennen en een plaatsje te krijgen in zijn Koninkrijk. Nu komen we misschien wel aan bij de reden dat de Orthodoxe kerk zo’n sterke aanhang heeft: de kerk is namelijk dé plek waar je God kan leren kennen en op die manier zo’n plaatsje kan verdienen. Daardoor is het kerkbezoek misschien wel een van de belangrijkste dingen in het Orthodoxe geloof.

 

Sinds de splitsing van de kerk, in 2014, is de  Sint Corneliuskerk in gebruik genomen als kantoorgebouw door diverse bedrijven. Werken in een kerk vinden veel mensen bijzonder. Wil je daar meer over weten? Bekijk dan aflevering 3 van Campustalk! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.