De geschiedenis van het huwelijk

Is trouwen nog wel van deze tijd? In de vijfde uitzending van CampusRadio hoorde je dat er steeds minder mensen in het huwelijksbootje stappen. Vorig jaar zijn er 65 duizend koppels getrouwd, terwijl dat aan het begin van deze eeuw nog zo’n 80 duizend stellen per jaar waren. Maar hoe is dat huwelijk eigenlijk ontstaan? 

De Middeleeuwen
Al in de middeleeuwen werden er huwelijken gesloten, maar die feestjes kunnen we niet echt vergelijken met de huidige trouwerijen. Mensen gaan dan vooral trouwen om te zorgen dat de erfenis of grond in de familie bleef, niet echt romantisch dus. Daarnaast mogen de meeste mensen alleen trouwen met iemand uit dezelfde stand, met hetzelfde geloof. Niet de personen zelf, maar hun hele familie bepaalt met wie ze in het huwelijksbootje stappen.

De liefde voorop
Lange tijd ontwikkelt het huwelijk zich eigenlijk maar weinig. Pas in de achttiende eeuw gaat het echt draaien om de liefde en worden die standen een stuk minder belangrijk. Jongeren mogen zelf een partner kiezen en de rol van de familie wordt daarbij steeds minder belangrijk. Maar een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is dan nog steeds echt niet voor te stellen. Het huwelijk wordt gezien als iets dat voor altijd is, en op scheidingen rust nog lange tijd een taboe.

Scheidingen en het homohuwelijk
Het huwelijk staat natuurlijk nog steeds in het teken van monogamie en eeuwige trouw, maar het taboe op scheiden is een stuk kleiner geworden. Sinds de jaren ’80 is het aantal scheidingen toegenomen en wordt het niet meer gezien als iets waar men zich voor moet schamen. Nederland wordt gezien als een trendsetter voor het toestaan van het huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht, het homohuwelijk.  Sinds 1 april 2001 is dat in Nederland wettelijk toegestaan, en daarmee is het wereldwijd de eerste.

Zo’n trouwdag is natuurlijk best spannend en er kan een hoop mis gaan. Check de video met bloopers van huwelijken hieronder:

https://youtu.be/cW30bgJOnK0

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.