Dierenvoedselbank nog steeds hard nodig

In maart 2014 opende de dierenvoedselbank Utrecht haar deuren. Sindsdien doet oprichtster Bianca Leijgraaff er alles aan zoveel mogelijk mensen op weg te helpen. Maar zelf kan ze ook wel een handje hulp gebruiken. De dierenvoedselbank is namelijk dringend op zoek naar een nieuwe ruimte.

Anderhalf jaar geleden waren we al op bezoek bij Bianca. Ze was nog maar net begonnen met de dierenvoedselbank, of de donaties en aanmeldingen stroomden binnen. Sindsdien is ze er naar eigen zeggen elke vrije minuut van de dag mee bezig. Gelukkig hebben er het afgelopen jaar ook vrijwilligers zich bij de stichting aangesloten. Aan helpende handen komt ze dus niet tekort.

Bij Dierenspeciaalzaak Speelberg in Zuilen worden elke woensdag de uitgiftes verzorgd. Foto: Roos Beudeker
Bij Dierenspeciaalzaak Speelberg in Zuilen worden elke woensdag de uitgiftes verzorgd. Foto: Roos Beudeker

Sinds de start van de dierenvoedselbank heeft Bianca ook hulp van Jan Berk, eigenaar van dierenspeciaalzaak Speelberg aan de Burgermeester van Tuyllkade in Zuilen. Mensen kunnen daar terecht voor donaties en cliënten zijn er elke woensdag te vinden voor de uitgifte van de pakketten.

De oprichtster is ontzettend blij dat ze bij Speelberg terecht kan, maar het liefst zou ze toch haar eigen ruimte hebben. Ten eerste om haar voorraad op te slaan, die ze nu in haar eigen schuur bewaart. Maar daarnaast ook om vooral nieuwe cliënten discreet te kunnen ontvangen. ‘Mensen schamen zich,’ vertelt Bianca. ‘Je zit toch in een winkel, waar een hoop mensen langslopen. Daardoor wordt de drempel voor mensen om langs te komen ook hoger. Met een eigen kantoor zouden we mensen wat discreter kunnen ontvangen. Zo zijn ze meer op hun gemak.’

Gezellig is het zeker, elke woensdag. Maar discreet nieuwe cliënten ontvangen in een winkel gaat niet echt. Foto: Roos Beudeker
Gezellig is het zeker, elke woensdag. Maar discreet nieuwe cliënten ontvangen in een winkel gaat niet echt. Foto: Roos Beudeker

Met een grotere ruimte en kantoor heeft de dierenvoedselbank ook meer ruimte om te groeien, zo kunnen er meer mensen geholpen worden. Op dit moment lopen er 20 cliënten bij de dierenvoedselbank, 15 mensen staan op de wachtlijst. Op den duur hoopt Bianca natuurlijk dat de dierenvoedselbank haar taak kan volbrengen, maar voorlopig zit dat er niet in. Het blijft hard nodig.

Tot nu toe is er nog geen nieuwe ruimte gevonden voor de dierenvoedselbank. In aflevering 9 van CampusTalk praten we met Bianca over dit probleem. Maar ook Jan Zwarts, coördinator van de voedselbank in Ondiep is te gast. Ook zijn kampen met huisvestingsproblemen. Hier kun je de aflevering terugkijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.