#doinggood, een documentaire over voluntourism

Op sociale media lijkt vrijwilligerswerk in het buitenland al snel een geweldige ervaring, maar hoe is het nou écht? Documentairemaaksters Steffi Posthumus en Loeke de Waal vroegen dit zich af. Na een avond sushi eten hakten ze de knoop door: ze zouden een documentaire gaan maken over voluntourism, het grote toerisme rondom vrijwilligerswerk. Want de vrijwilligersindustrie is ondertussen een industrie waar miljarden in omgaan. Tweeënhalfjaar en een reis naar Zuid-Afrika later ging #Doinggood in première in het Louis Hartlooper Complex. In de documentaire volgen ze de 21-jarige Mitchell die vrijwilligerswerk in Kaapstad gaat doen. Je ziet hem vrienden maken en nieuwe ervaringen opdoen, maar zeker niet alles voldoet aan zijn verwachtingen. Juist deze kant van het verhaal wilden de twee jonge documentairemaaksters niet achterhouden. Sociale media speelt hierin ook een grote rol, zegt Steffi.

Met de documentaire openen ze de discussie rondom vrijwilligerswerk. “Want draai het eens om”, zegt Steffi. “Een jonge Zuid-Afrikaan komt naar ons land om hier, onopgeleid, les te geven. Dit is wel iets om over na te denken.”

Niet alleen de hoofdpersoon in de documentaire Mitchell had het soms moeilijk. Zelf hebben Steffi en Loeke ook de nodige uitdagingen gehad. “Zo ging onze oude Beetle die we hadden gehuurd om onze spullen in Kaapstad te vervoeren al op dag twee kapot”, vertelt Steffi lachend. “We probeerde hem nog wel aan de praat te krijgen, maar toen we vervolgens ook nog eens een rotonde van de verkeerde kant namen, leek het ons maar veiliger om vervolgens alles met een taxi te doen.”

Hard werken wordt beloond, want uiteindelijk ging #Doinggood in première. Nieuws over de docu is te volgen via de Twitter– en Facebookpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.