Gevolgen robotisering voor de arbeidsmarkt

De combinatie van snelle computers, internet en enorme databestanden zullen de komende decennia voor een aardverschuiving zorgen, die vergelijkbaar is met de komst van de stoommachine en lopende band. Er wordt verwacht dat deze robots zeker de helft van onze banen gaan overnemen. Dit zou betekenen dat de werkloosheid zal gaan stijgen.

We komen in ons persoonlijke leven of tijdens het werk steeds vaker in contact met robots en machines. Of het nu bij de onbemande kassa bij een winkel op het station is, een auto die automatisch voor je inparkeert of een robotstofzuiger die onbemand z’n werk voor je doet. Robots worden namelijk steeds interessanter voor werkgevers, want ze zijn goedkoper en betrouwbaarder dan werknemers. Daarnaast zijn ze snel, nooit ziek, werken 24 uur per dag en klagen niet over loonsverhoging.

Robots en machines zullen steeds meer werk van ons over gaan nemen. Het gaat dan met name over de banen in het middensegment. Hierbij moet je denken aan banen als administratief werk, boekhouden en berekeningen maken. Dit werk is namelijk in regels op te vangen en dus in software te programmeren. Robots kunnen dit gemakkelijk van ons overnemen en zijn er vaak nog preciezer in. De mensen uit het middensegment die zonder baan komen te zitten, zullen vervolgens zoeken naar een baan onder hun niveau. Dit zorgt uiteindelijk voor verdringing van de lager opgeleiden. Deze ontwikkeling wordt ook wel baanpolarisatie genoemd.

Maar volgens futuroloog en econoom Peter van der Wel heeft de robotisering ook voordelen. Hij is namelijk van mening dat robots ervoor zorgen dat we eindelijk bevrijd worden van de verplichting om gevaarlijk, geestdodend en vervelend werk te doen. “Dit zouden de robots voor ons kunnen doen. Wat betekent dat de mensen meer keuzevrijheid krijgen op het gebied van werk en de banen dus van hogere kwaliteit worden. We kunnen er namelijk meer creativiteit in kwijt”, legt Van der Wel uit.

De komst van robots zorgt er natuurlijk ook voor dat er nieuwe banen ontstaan. De robots moeten ook bedacht en gemaakt worden. Hoe meer robots er gebruikt zullen worden, des te meer banen er zullen komen om deze te bedenken en maken.

Daarnaast zorgt de komst van robots voor een stijging van de arbeidsproductiviteit. Maar dit zorgt volgens econoom en futuroloog Peter van der Wel voor een ongelijke inkomensverdeling. “De winst die daaruit voortkomt, komt terecht bij de kapitaalbezitters, de fabrieksbazen. Dit is niet eerlijk en alleen op te lossen door de winst eerlijk te verdelen. Dan kom je al snel bij het basisinkomen”, legt Van der Wel uit.

Het basisinkomen is een vast (maand-)inkomen, dat de overheid aan iedere burger verstrekt zonder daar voorwaarden bij te stellen. Om dit te kunnen betalen, gaat het belastingtarief een stuk omhoog. Een systeem met een basisinkomen zorgt ervoor dat de mensen die nu niet goed rond kunnen komen, er netto op vooruit gaan. Wat zij door de verhoogde tarieven meer aan belasting moeten betalen, is minder dan het basisinkomen wat ze iedere maand ontvangen. Terwijl bij de rijkere mensen het basisinkomen veel minder is dan het bedrag dat ze extra aan de belastingdienst moeten betalen. Dit zorgt dus voor nivellering van de inkomens.

Maar is die angst voor werkloosheid wel terecht? Volgens cabaretier Pieter Derks valt het allemaal wel mee. Bekijk hieronder zijn column voor het radioprogramma De Nieuws BV op radio 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.