‘Overschat jezelf niet’

Meer dan de helft van de Nederlandse skiërs bereidt zich lichamelijk niet voor op hun wintersportvakantie, heeft TNS Nipo uitgezocht. Elke dag vliegen er een paar Nederlanders terug naar huis omdat ze een ongeluk hebben gehad.

Jan-Willem Both organiseert met zijn bedrijf Lever Reizen wintersportreizen voor scholen en groepen. Volgens hem zijn het niet alleen de onvoorbereide skiërs die terugvliegen: ‘ Tijdens de reizen zijn er ook veel mensen naar huis gegaan die zich al meer dan een jaar hadden voorbereid met ski-les of speciale ski-gymnastiek. Heel veel ongelukken gebeuren door het doen en laten van andere skiërs. Stel je voor, je bereidt je goed voor op je reis, maar je wordt aangeskied door een andere wintersporter. Dan kun je ongecontroleerd vallen en is de kans dat je wat blesseert heel groot.’ Naast ongelukken op de piste gebeuren er volgens Both nog andere ongelukken: ‘Bijvoorbeeld met rodelen of wanneer iemand zijn hotel uitloopt of auto uitstapt en over een laag ijs uitglijdt. Dit soort ongelukken komen zeer regelmatig voor.

De meest voorkomende fouten op de piste vind je hier:

Jan-Willem Both
Jan-Willem Both

Als reisorganisator heeft Both niet veel te maken met van de gipsvluchten zelf, want hij werkt samen met
alarmcentrale SOS International. De alarmcentrale zorgt voor de afhandeling van schadegevallen en houdt contact met het slachtoffer. Als het aan Both ligt gaat iedere klant goed voorbereid de berg op: ‘De klant bepaalt natuurlijk zelf wat hij doet, maar wij bieden alle mogelijkheden tot voorbereiding. We verzorgen veel reizen voor scholen en die nemen bijna allemaal wel skiles via ons in Oostenrijk.’

Op de vraag wat zijn tip voor de lezers van CampusBlog is, heeft Both een duidelijk antwoord: ‘Overschat jezelf niet en onderschat de mensen om je heen helemaal niet. Het is net als autorijden. Veel mensen kunnen goed autorijden, maar worden aangereden door iemand die de controle kwijt is. Zorg daarom ook altijd voor een goede verzekering MET wintersportdekking.’

Check hier of jij fit genoeg bent om te gaan skiën. In de uitzending van CampusRadio probeert Bastiaan Meijer zelf zonder voorbereiding te skiën.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.