Populatie ganzen loopt uit de hand.

Dertig jaar geleden was de grauwe gans nog een zeer zeldzame vogel. De vogelbescherming trok daarom alles uit de kast om het voortbestaan van deze vogel veilig te stellen. En met succes. Inmiddels is de populatie in Nederland zo groot geworden dat het ons jaarlijks veel geld kost.

Hij wordt ook wel de soepgans genoemd. De grauwe ganzen die in de loop der jaren zijn verwilderd en op de meest bizarre plekken wordt aangetroffen. Deze soepgans brengt echter veel schade aan. Jaarlijks keert het Faunafonds in Nederland miljoenen euro’s aan tegemoetkomingen uit en dit bedrag wordt elk jaar hoger. In 2013 keerde ze een kleine 10 miljoen euro uit aan schade door ganzen. In 2014 steeg dit bedrag al naar ruim 13 miljoen.

Het Faunafonds is verantwoordelijk voor het taxeren van de schade. Boeren kunnen de getaxeerde schade volledig terugkrijgen. De Provincie Utrecht geeft hier bovenop nog een toeslag van 50 euro per beschadigde hectare.
De regels rondom deze taxatie zijn echter streng. De boeren moeten zelf veel bijdragen aan de jacht in de zomermaanden en moeten de administratie rondom de schade heel precies bijhouden. ‘Oudere boeren of boeren met een klein bedrijf zijn de tegemoetkoming wel eens misgelopen doordat ze een klein onderdeel in de administratie misten.’ Aldus Hans de groot, veehouder in de Bethunepolder.

Bekijk het filmpje om te horen wat Willem van der Linden en Hans de Groot (boeren Bethunepolder) te zeggen hebben over de regels rondom de tegemoetkoming.

Bekijk dit filmpje om te horen wat Willem van der Linden en Hans de Groot (boeren Bethunepolder) te zeggen hebben over de regels rondom de tegemoetkoming.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.