Utrechtse vogelaar erkent probleem uitstervende grutto

In de Bethunepolder nabij Maarssen in gemeente Stichtse Vecht huizen een heleboel vogels. Vogelaar Jack Folkers doet de jaarlijkse vogeltellingen en concludeert de afname van het aantal grutto’s in ons land; sinds kort onze nationale vogel. Campusblog stelde hem een aantal prangende vragen!

Hoe groot is het gruttoprobleem?

,,De grutto is een vogel waar het al jaren slecht mee gaat. De aantallen gaan hard achteruit en als het zo doorgaat hebben we er op een gegeven moment geen een meer. Het probleem ligt op verschillende gebieden maar de manier van het bedrijven van landbouw is volgens mij de grootste oorzaak van de achteruitgang. Er wordt te vroeg gemaaid, waardoor nesten of jongen weggemaaid worden. Verder is er voor de jongen die nog wel uit het ei komen te weinig voedsel. Weilanden worden steeds monotoner en daardoor zijn er ook minder insecten.”

Hoe vind je dat de boeren in de provincie Utrecht omgaan met de grutto?

,,Sommige boeren houden er rekening mee. Hier in de polder waarschuwt een van de boeren  me altijd voordat hij gaat maaien. Zitten er nog grutto’s, dan houdt hij daar rekening mee door later te maaien of ruim om de nesten heen te maaien. Maar voor de meeste boeren is productie het belangrijkste. Maaien komt eerst; de vogels zijn niet belangrijk.”

Hoe vind je dat de provincie omgaat met de boeren?

,,Er waren ooit subsidies voor boeren die broedende grutto’s op hun land hebben of voor het stimuleren van bloemrijk grasland. Hoe het nu zit, weet ik niet precies (red.: einde van dit jaar stopt die subsidie; campusblog maakte daar al eens een item over). Wat ik wel weet is dat de melkquota zijn afgeschaft. Daardoor mogen de boeren meer melk produceren en dat heeft tot gevolg dat er nog meer gras nodig is, nog meer moet worden bemest en dat de boeren nog eerder willen maaien.’’

Jack Folkers in de Bethunepolder
Jack Folkers in de Bethunepolder. Foto: Campustalk

Wat is de oplossing?

,,Wat zou helpen is dat de boeren zich meer bewust moeten worden van hun rol in natuurbeheer en van de waarde van de natuur voor niet alleen grutto’s maar voor de hele samenleving. Wie weet komt het eens zover…”

De grutto is onze nationale vogel. Terecht?

,,Helemaal terecht! Nederland huisvest nog steeds een aanzienlijk deel van de wereld-broedpopulatie en heeft een belangrijke rol in het beschermen van de soort. Wat is Nederland zonder grutto?”

Jack Folkers vogelt al vanaf dat hij jong is en de fascinatie voor vogels is blijkbaar wederzijds. Luister hier zijn anekdote over een nieuwsgierige uil. Bekijk hier de uitzending met onder meer een dagje vogelspotten met Jack Folgers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.