Berlijn: droog en veilig fietsen met het ‘Radbahn-project’

In Nederland kunnen we inmiddels aardig goed overweg met de fiets, maar bij onze oosterburen is de tweewieler pas sinds een aantal jaren in opkomst. Berlijn heeft de laatste jaren al enorme sprongen gemaakt als het aankomt op het worden van een fietsvriendelijke stad en er is weer een project bijgekomen: Radbahn Berlin. Het idee bij dit project is om dwars door de Duitse hoofdstad een 9-kilometer lang en overdekt fietspad aan te leggen. 

De lange route zal dwars door de binnenstad gaan en maakt gebruik van een al bestaand dak: het spoor van de metrolijn U1. Door een gekleurd fietspad, planten langs de route en koffietentjes voor een welverdiende pauze moet het een fietservaring worden waar je u tegen zegt. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van ecologische invloeden. Door het plantengordijn, wat van de reling naar beneden valt, worden roetdeeltjes gefilterd en wordt de geluidsoverlast van het verkeer minder. Door het fietsen over het speciale fietspad wordt bovendien energie opgewekt om de route ’s avonds te kunnen verlichten. Benieuwd geworden hoe het er uit gaat zien? Bekijk dan onderstaand filmpje:

 

De initiatiefnemers van het project willen Berlijn veiliger en geschikter maken voor de fietsers, omdat daar volgens hen nog veel verbetering in ligt. Of de ‘Radbahn’ er daadwerkelijk ook gaat komen is nog twijfelachtig; politici zijn enthousiast, maar vinden het iets te duur en te idealistisch. Afwachten dus. Verslaggeefster Sophie Markvoort sprak met een van de initiatiefnemers over het project op een bijzondere locatie: onder de metrolijn van de U1. Benieuwd naar dit gesprek? Beluister het hieronder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.