Berlijn: Humor om een nationaal trauma te verwerken

Er zijn weinig onderwerpen die zó gevoelig liggen dat er geen grappen over gemaakt mogen worden. De Tweede Wereldoorlog is hier een voorbeeld van. Zeventig jaar na de bevrijding begint in Duitsland beetje bij beetje de verwerking van het nationale trauma op gang te komen. Betekent dit dat er over elk deel van de oorlog grappen gemaakt kunnen worden?

‘Grappen over Joden nog steeds ongepast zijn in Duitsland,’ vertelt komediant Sanjay Shihora (48), ‘Dit komt door een schuldgevoel over het verleden. Dit schuldgevoel is niet met grappen op te lossen.’ Shihora is eigenaar van Comedy-club Kookaburra in Berlijn. In zijn club wordt er verschillend gereageerd op grappen uit de oorlog. Volgens Shihora verschilt het per persoon of een grap kan of niet: ‘Humor komt neer op leedvermaak. Waar de één om kan lachen, gaat de ander te ver. De Joden hebben veel leed gehad tijdens de oorlog en daar kun je niet nog een keer grappen over maken.’

Bekijk hier de trailer van Er ist wieder da:


De Duitse acteur Oliver Masucci (47) speelde de rol van Hitler in de film Er ist Wieder da. Het was voor hem een moeilijke keuze, want hij was bang dat deze rol voor altijd aan hem zou blijven plakken. ‘Na lang nadenken bedacht ik me dat ik als Duitser toch niet loskom van Hitler en hem dan net zo goed maar kan spelen.’ Volgens Masucci is humor een manier om met een nationaal trauma om te gaan: ‘Doordat mensen erover praten, kunnen ze hun angsten opzij zetten. Een goede manier dus.’

Luister hier naar de reportage van Bastiaan Meijer:

https://soundcloud.com/campusblog/humor-om-een-nationaal-trauma-te-verwerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.