Brandgevaar studentenhuizen neemt toe

Het brandgevaar in studentenhuizen in heel Nederland neemt steeds meer toe. De helft van de studentenhuizen heeft geen brandmelder in huis en een vluchtplan ontbreekt in 80% van de huizen. Dit zegt de Landelijke Studenten Vakbond nadat zij onderzoek hebben gedaan in 330 studentenhuizen.

Schermafbeelding 2016-01-11 om 20.11.03
Bron foto: Fort George G. Meade Public Affairs Office

Vaak is er sprake van ontbrekende brandblussers en zijn de doorgangen versperd met rommel, zoals lege bierkratjes of wasrekken. Voorzitter Stefan Wirken meldt op de site dat dit zeer verontrustende cijfers zijn. ,,Het is duidelijk dat er meer aandacht voor brandveiligheid nodig is.”
In onderstaand filmpje wordt meegekeken wanneer de brandweer een studentenhuis in Friesland bezoekt en tips geeft onder brandveiligheid.

De brandweer komt vaak studentenhuizen tegen waarvan vluchtroutes helemaal niet duidelijk zijn. ,,Wanneer jij een wasrek in de gang hebt staan, kan dit helemaal geen probleem zijn. Pas wanneer zich dikke rook in de gang verspreid en jij probeert weg te komen en vervolgens over dit rek heen valt, kan dit voor problemen zorgen. Dat geldt natuurlijk ook voor een rommelige kamer,” bevestigd Joost Polak, woordvoerder van de brandweer. ,,Ook komen we vaak tegen dat brandblussers half leeg zijn. Hierbij is onze tip: zorg ervoor dat er meteen een nieuwe blusser staat nadat je hem ook maar één keer hebt gebruikt.”
Schermafbeelding 2016-01-11 om 21.10.40
Bron: Universiteitskrant Univers

Het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft ook onderzoek gedaan naar brandveiligheid in studentenhuizen. Hieruit blijkt dat er zowel bij huurder als verhuurder heel weinig aandacht is voor de brandveiligheid bij de verhuurde panden en kamerhuisvesting. Zij zeggen dat huurders en gebruikers zich onvoldoende bewust zijn van de risico’s wanneer regels niet worden nageleefd. Hierin is er een groot verschil te zien tussen particuliere huurders of een studentenhuisvestingscoörperatie.
Schermafbeelding 2016-01-11 om 21.13.33

Ook in Utrecht maakt Vidius studentenunie zich druk om de brandveiligheid in studentenhuizen. Ik spreek met Peike Dorrestein, voorzitter van Vidius, over dit probleem.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.