Brewpubs nemen Nederland langzaam over

Het is een fenomeen dat is overgewaaid uit Amerika, namelijk de Brewpub. Lekker een biertje drinken, hapje erbij, en tegelijk kijken hoe er voor je neus bier wordt gebrouwen. Dat is het concept van de Brewpub. En langzaam beginnen ze Nederland ook over te nemen. Wij zetten er een paar voor je op een rij!

Brewpub Van Moll in Eindhoven
In 2013 opende Brewpub Van Moll haar deuren in Eindhoven. De eigenaren vonden het vreemd dat er in de 5e stad van Nederland geen enkele brouwerij huisde. Daar moest verandering in komen! Zo werd een brewpub geopend waar mensen kunnen genieten van hun versgebrojwen biertje, terwijl er onder hun, in de kelder, hard wordt door-gebrouwen om de gasten ook de volgende dag weer van een lekker origineel biertje te kunnen voorzien. Overigens hechten eigenaren Jaap en Erwin weinig aan de naam brewpub, zolang mensen er maar lekker komen ouwehoeren en genieten van hun bier.

Oedipus in Amsterdam
Hoe begint een droomverhaal over een brewpub? Natuurlijk, vier jonge gasten die bier drinken! Brewpub Oedipus is in 2013 door vier jonge mannen opgericht toen zij hun gedeelde passie voor zelfgebrouwen bier ontdekten. Nadat ze succesvol bier hadden gebrouwen voor de lol, zijn ze het gaan verkopen op festivals. Ook dit bleek een succes, waarna ze na een crowdfundingsactie hun eigen brewpub zijn gestart in Amsterdam. De namen van het bier verraden de lol die de mannen hebben in het brouwen van bier: Mama, Mannenliefde, Panty en Salty Dick zijn een aantal van hun bieren.

Oersoep in Nijmegen
Het is een bijzonder concept: in 2014 opende het voormalige Honig-complex in Nijmegen voor acht jaar haar deuren en werden lokale ondernemers uitgedaagd om de ruimte te vullen. De mannen van Oersoep waren er als de kippen bij en openden er hun brewpub. Er worden mannelijke maaltijden bereidt, en er is een wisselend bieraanbod. En laten we eerlijk zijn, oersoep is toch wel de beste benaming voor bier die je ooit gehoord hebt!

Oproer in Utrecht
Ook Utrecht heeft vanaf vandaag (15 januari 2016) de eer om kennis te maken met een echte brewpub! Brouwers Mark Strooker en Bart-Jan Hoeijmakers hebben elkaar gevonden (volgens Mark niet tijdens een speeddate-avond voor brouwers) in hun passie voor bierbrouwen en besloten hun droom waar te maken: een echte brewpub met een veganistisch restaurant. Samen met Eelco Bosman en Carlos Kok werd de brewpub gerealiseerd, en zal vanmiddag de lang gekoesterde droom in vervulling gaan: om 15:00 is de officiële opening van de eerste brewpub van Utrecht. In de uitzending van Campus Radio vertelt Mark over hun brewpub Oproer.

Het is 1:33u en er wordt nog hard gewerkt om de laatste puntjes op de i te zetten voor strakkies…

Posted by Oproer on Thursday, January 14, 2016

 

3 gedachten over “Brewpubs nemen Nederland langzaam over

 • 26 januari, 2016 om 00:06
  Permalink

  Ola,
  Interessant artikel, maar wordt….bereid!
  Jeep
  ?

 • 19 januari, 2016 om 16:54
  Permalink

  Hoi Babette,

  Je hebt natuurlijk helemaal gelijk! Het is aangepast.
  Bedankt voor je scherpe blik.

  Groet Corijn

 • 17 januari, 2016 om 20:05
  Permalink

  Honingfabriek? De voormalige fabriek van Honig, dus. Dat van de soep, weet je wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.