De verschillende soorten handbogen

In de uitzending van CampusCam kon je zien hoe het handboogschieten de afgelopen jaren veranderd is en dat de populariteit is toegenomen. Ook de bogen zijn veranderd. Er wordt nu gebruik gemaakt van vier verschillende soorten handbogen.

  1. Item boogschietenDe longbow is een van de oudste bogen. Zoals de naam al zegt, is de boog vrij lang. Het is een boog zonder hulpmiddelen, zoals een vizier of stabilisatoren. De longbow heet een platte vorm.
  2. De flatbow is niet heel veel anders dan de longbow, alleen dan wat korter. Flatbows kunnen ook wat meer bewegen dan longbows. Zo buigen ze soms over de gehele lengte, maar vaker hebben ze een smal en diep handvat, dat niet meebuigt. Ook heeft de boog de vorm van een D en worden ze vaak gemaakt van hout.
  1. De recurveboog wordt het vaakst gebruikt bij het boogschieten. De recurve is een standaard boog die in drie delen is opgebouwd. De boog heeft twee werparmen. Bij recurvebogen is al vóór het uittrekken van de 4134196400_405eb2c726_opijl meer energie in de boogarmen opgeslagen, waardoor er verder kan worden geschoten dan bij de flatbow
    en de longbow. Moderne recurvebogen worden tegenwoordig onder meer gebruikt bij de Olympische Spelen en bij andere wedstrijden.
  2. De compoundboog is de modernste handboog en is pas in de jaren zestig van vorige eeuw uitgevonden. Door het katrollensysteem neemt de trekkracht af naarmate de boog verder wordt uitgetrokken. Hierdoor is de boog makkelijker te bedienen en is een grotere precisie mogelijk.

 

Hieronder zie je het verschil uitgelegd tussen de compoundboog en de recurveboog.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.