Dip? Kijk kattenfilmpjes

Depressie bij twintigers was tot voor kort een nono om over te praten, maar dat lijkt snel te veranderen. Zo was een discussieavond laatst in debatcentrum De Balie binnen no time uitverkocht en vertelt onder andere zangeres Selah Sue openhartig over haar depressie. Ook hoogleraar en praktiserend psychtherapeut Jan Derksen ziet steeds meer twintigers in zijn praktijk. Wat is er met ons aan de hand? Zinken we massaal in de quarter-life crises?

https://soundcloud.com/campusblog/depressie-bij-twintigers

Het is vandaag ‘Blue Monday’, de meest deprimerende dag van het jaar. Hoe kom je de dag zonnig door?

Nou, door kattenfilmpjes te bekijken bijvoorbeeld.

Je kunt ook een vakantie boeken of een lijstje maken met alle dingen waar je blij mee bent. Meer tips? Klik hier.

Is je dip iets serieuzer? Dan hebben hoogleraar en psycholoog Jan Derksen en blogger Eleanor Crick de volgende adviezen:

Derksen: ‘’Zoek de oplossing niet op sociale media, maar ga échte sociale contacten aan. Je sociale vaardigheden worden alleen beter als je face-to-face het gesprek met mensen aangaat. Wees dus bereid om te praten over hoe je je voelt en deel dat met leeftijdgenoten. Juíst als je je naar voelt. Dan zul je merken dat zij dat allemaal weleens hebben, daar krijg je steun door en dan zal je merken dat je stemming opklaart. Sluit je dus niet af, kruip niet achter de computer, maar ga eruit, zoek elkaar op, doe leuke dingen en praat. Indien de gevoelens die je ervaart heftig zijn, deel dat met je ouders. Zorg dat als er hulp nodig is, je ouders helpen en je adviezen krijgt om hulp te zoeken. De geestelijke gezondheidszorg in Nederland is goed en kan je helpen als dat nodig is. Maar dat betekent niet dat je voor ieder zuchtje of briesje in therapie moet. Zie het leven ook als een uitdaging en ga ervan uit dat je veel meer kracht in je hebt om frustratie te overwinnen dan je in eerste instantie dacht.’’

Crick: ‘’Vraag hulp, ga naar de huisarts of spreek met iemand waarbij je je op je gemak voelt. Want begrepen en gehoord worden is eigenlijk al heel wat. Dat kan heel veel helpen en dan hoef je het niet alleen te doen. En vind een therapeut waarmee je een klik hebt, want je moet je wel fijn voelen en begrepen worden door je psycholoog. Bij mij duurde het ook even voor ik de juiste gevonden had.‘’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.