Duurzame winkelroute in Utrecht

Kinderen achter naaimachines, instortende kledingfabrieken en werkdagen van negentien uur als er een deadline moet worden gehaald. Nee, de moderne kledingindustrie verdient niet bepaald de schoonheidsprijs. We wíllen wel graag eerlijke mode kopen, maar kunnen dat vaak maar moeilijk vinden tussen het geweld van de retail-reuzen. Veronica Asenso Afriye bedacht daarom met nog twee andere studenten van de HKU de Fair Fashion Route langs kringloop- en vintagewinkels in Utrecht.

https://soundcloud.com/campusblog/fair-fasion-route

Styliste Kelly ging er uiteindelijk zelf vandoor met de broek die ze voor onze verslaggeefster had uitgezocht. Wil je zelf graag de duurzame winkelroute van Utrecht lopen? Kijk dan op de kaart.

Allemaal leuk, dat ‘fair’-etiket, maar wat betekent het nu eigenlijk? Wat is eerlijke mode?

”Kleding geproduceerd met respect voor het milieu, dieren en de arbeidsomstandigheden van de mensen die betrokken zijn bij de fabricage.” – Stichting Awareness Fashion

En om je meteen maar even uit de droom te helpen: in de praktijk blijkt het vrijwel onmogelijk om met al deze factoren rekening te houden. Toch wint Fair Fashion wel aan populariteit. En vooral onder jongeren, zo blijkt uit onderzoek van het CNV. Zij vinden het belangrijk dat fair fashion duidelijk herkenbaar is en te koop in meer winkels. Een lagere prijs vinden zij minder belangrijk; ze denken vooral aan de makers. Een kwart van de jongeren koopt wel eens Eerlijke Kleding, maar een groot deel (40 procent) zegt niet te weten of de kleding die zij kopen wel of niet eerlijk is. En dat het moeilijk is om de juiste winkels te vinden ondervond ook Volkskrant journalist Wietse Pottjewijd.

Dus, hoe kunnen we eerlijke mode herkennen? Waarmee moeten we rekening houden?

  1. Kies gerecyclede of tweedehands kleding, aangezien je materialen bewust hergebruikt en hierdoor het milieu geen schade toebrengt.
  2. Kies voor slow fashion in plaats van fast fashion. Dat wil zeggen: kies voor kledingstukken met een tijdloos design en van goede kwaliteit zodat ze lang meegaan.
  3. Kijk naar het GOTS– en Max Havelaar-keurmerk. Sowieso geldt, hoe meer keurmerken, hoe beter. Dan is de kans op Green Washing – het doen alsof een kledingstuk heel duurzaam is terwijl dat in werkelijkheid vies tegenvalt – door retailers minimaal.
  4. Wil je het helemaal goed doen? De hoogst best scorende kledingmerken op het lijstje van Rank a Brand zijn: Saint Basics, Kollateralschaden en Pants to Poverty.

Meer weten over de barre kledingindustrie? Kijk dan De Slag om de Klerewereld of The True Cost:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.