Exotische dieren in de Nederlandse natuur

In CampusTalk aflevering 10 zagen we de problemen rondom exotische dieren en plantensoorten in de Nederlandse bossen en wateren. Hoe komen die dieren daar nou eigenlijk? Alles begint met baasjes die hun dieren dumpen in de natuur. De oprichtster van Dierenmeldpunt Utrecht Bea Keijzer vindt dat de verkoop van sommige dieren verboden zou moeten worden.

Vooral schildpadden zouden niet meer te koop moeten zijn in dierenwinkels, aldus Keijzer. Op het eerste gezicht zijn ze heel ‘cute’ maar mensen vergeten dat die beestjes ook heel erg groot worden. Zo groot, dat mensen niet meer weten hoe ze te verzorgen en ze vervolgens dumpen in de natuur. ‘Er staan vaak dieren voor mijn deur die daar geplaatst zijn door voormalige baasjes maar er niet meer voor kunnen zorgen. Wij vangen deze dan op’, zegt Bea Keijzer.

Het meldpunt maakt de gekste dingen mee. Een tijdje geleden stonden er nog aapjes voor de deur, aldus Keijzer. Dit gaat om illegale handel waar grof geld mee verdiend wordt. Volgens het dierenmeldpunt zouden dit soort dieren helemaal niet als huisdier gehouden moeten worden. Het grootste probleem is volgens Bea Keijzer de impulsiviteit waarmee mensen een exotisch dier aanschaffen en het gemak waarmee deze dieren gekocht en gedumpt worden.

Heb jij ook een (exotisch) dier gevonden neem dan een kijkje op de site http://www.huisdierenmeldpuntutrecht.nl/ of de Facebook. Houd voor meer nieuws onze Twitter in de gaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.