Het ontstaan van vinzwemmen

In de eerste uitzending van CampusCam legt Sven Kuin, Nederlands recordhouder vinzwemmen uit dat vinzwemmen de snelste zwemsport ter wereld is. Maar waar komt vinzwemmen eigenlijk vandaan?

Vinzwemmen is ontstaan in het voormalige Oostblok tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Russische marine gebruikte namelijk vinnen om onderwatermijnen te leggen. De mijnleggers gebruikten steeds langere en grotere vinnen om zo sneller te kunnen zwemmen. In het begin waren het grotere rubberen zwemvliezen, maar later werd ook fiberglas (glasvezel) gebruikt om de vinnen te versterken. Bij deze vinnen kun je denken aan de vinnen die ze gebruiken bij het snorkelen.

Bij vinzwemmen maken ze gebruik van een monovin. Dit zijn twee stereovinnen aan elkaar vast. Hierdoor moet je je benen tegelijk bewegen en maak je één vloeiende slag, waardoor je sneller vooruit komt. Om de tijd door te komen, organiseerden de militaire kazernes in het voormalige Oostblok onderling wedstrijden vinzwemmen. Hierdoor is het uiteindelijk uitgegroeid tot een mondiale sport.

Deze sport wordt op dit moment maar in zo’n 50 landen beoefend. Het is vooral populair in het Oosten, waar het ook ontstaan is. In Nederland is het een vrij onbekende sport. Je kunt namelijk maar op zeven plekken in Nederland vinzwemmen.

Er worden ook Europese Kampioenschappen vinzwemmen gehouden. In 1967 werd deze voor het eerste georganiseerd in Italië. Pas in 1976 werden de allereerste Wereld Kampioenschappen vinzwemmen gehouden in Duitsland.

Vinzwemmen is officieel een Olympisch erkende sport, maar het staat nog steeds niet in het programma tijdens de Olympische Spelen. Dit komt omdat het eigenlijk alleen bekend is in het Oosten. Daar zitten de stadions vol, maar in de rest van de wereld is het een vrijwel onbekende sport. Mocht het wel in het programma komen, dan zal het ook in de rest van wereld bekender worden.

In de eerste uitzending van CampusCam vertelt Sven Kuin wat de techniek is bij vinzwemmen. Wil je het zelf ook proberen? Hieronder wordt de techniek nogmaals uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.