Kegelen, durf je het aan?

Lang lang geleden, vermoedelijk in Egypte, is een klei platgestampt tot een baan. Op die baan rolde stenen die door mensen werden gegooid. Dit spel, wat nog steeds bestaat, heet kegelen. De sport kegelen is dus al heel oud en het wordt nog steeds gespeeld. De Utrechtste Kegelbond bestaat dan ook meer dan 100 jaar en vertegenwoordigt verschillende kegelclubs in Utrecht.  Niet alleen ouderen spelen dit spel, er bestaat ook een studentenkegelclub. Iedereen tussen de 10 jaar en 86 jaar, mits diegene nog kan lopen, is geschikt voor kegelen.

Verschillen Kegelen
Kegelen wordt vaak vergeleken met bowlen, maar zoals in aflevering elf van Campustalk te zien was, zit er wel degelijk een verschil tussen kegelen en bowlen. Daarnaast heb je ook nog Duitse Kegelbanen en Hollandse Kegelbanen. Om deze verschillen duidelijk aan te tonen, biedt dit schema een duidelijk overzicht (klik op de afbeelding om hem vergroot te zien):
12386659_1050622261655634_962272154_n
Bron: Oirschotsekegel.nl

Volgens Cees van Eijk, penningmeester van de Utrechtse Kegelbond, wordt in Nederland vaker Hollands kegelen beoefent dan Duits kegelen. ”Alleen in het grensgebied wordt er Duits gekegeld.” Bij Duits kegelen zijn de ballen ook kleiner en zit er geen gat in.

Tips
Heb je zin om de sport Kegelen eens te proberen en wil je het eerste potje gelijk winnen? Dat kan! Cees van Eijk die zelf ook kegelt, geeft tips om goed te scoren. Bekijk hieronder het filmpje:

Enthousiast geworden en heb je nog niet het item over kegelen in onze uitzending gezien? Bekijk dan snel Campustalk 11! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.